Två nya vinnare i Stjärnfabriken

Stjärnfabriken är en återkommande tävling för Sleipners unga medlemmar där det finns chans att vinna en fri bokning och fri levandefölavgift i en av två avelshingstar. I år är det Soldhöjdens Drake och Tekno Jerken som har sponsrat med priser och nu kan vi äntligen presentera de lyckliga vinnarna!


Vår första vinnare heter Madelene Olsson, 16 år, och hon har vunnit en fri betäckning och levandefölavgift i hingsten Soldhöjdens Drake. När vi ringer Madelene och berättar om vinsten så är det en nästan mållös tjej vi pratar med. ”Det här betyder jättejättemycket” säger hon, och hennes beskrivning av känslan är överlycklig. 

Madelene Olsson är är uppvuxen på Gotland. Där väcktes hennes intresse för hästar och hon lärde sig tidigt att rida men så småningom även att köra. ”Jag har alltid älskat hästarna, men det är nu på senare år som jag fattat ett stort intresse för travsporten” skriver Madeleine i sitt brev. Nuförtiden bor hon i Värmland och går på Lilleruds Naturbruksgymnasium, men på helgerna åker hon hem till sin mormor och morfar där jag hjälper till med deras kallblod. Det är också mormors sto Mailund Faksa som Madeleine kommer att låna och betäcka med Soldhöjdens Drake.

Madelene skriver: ”Min mormor och morfar (Ann-Britt och Kjell Sillén) har alltid varit aktiva inom travsporten med deras kallblod, vilket smittade av sig på min mamma och morbror (Åsa Olsson och Emil Sillén). Ända sen de var små har de kört massor av olika ponnyer och kallblod, och när jag får dessa historier återberättade kan jag inte hjälpa än att själv drömma om en egen travare. Jag följer med på provlopp, tävlingar och träningar med både min morfar och min morbror och hans sambo Maija Rajala. Jag både kör och rider deras kallblod, vilket jag såklart är mycket tacksam över, men ju mer tid man spenderar med dessa läckra hästar, desto större växer längtan efter en egen”.

Madelene beskriver den här vinsten som: ”en möjlighet att få ta del av travsporten på riktigt, med ett kallblod att kalla min egen. En häst som kommer vara min motivation och en kickstart för vår framtida karriär”. 

Anledningen att Madelene vill betäcka Mailund Faksa med just Soldhöjdens Drake är för att han är en hingst med vägvinnande trav och som dessutom är otroligt fin. Hon nämner att matchningen ger en låg inavelsprocent och båda individerna har en väldigt intressant stamtavla. ”Jag tror och vet att deras hypotetiska föl kommer att bli speciellt. Faksa är av den grövre typen, och att då mixa hennes robusta exteriör med en ädlare typ som Soldhöjdens Drake, tror jag kommer bli en perfekt blandning. Faksa har också ett fantastiskt psyke och inställning, och hon har tidigare lämnat en lovande avkomma” skriver Madelene.

 

Vår andra vinnare heter Alexander Ljungman, 24 år, och han har vunnit en fri betäckning och levandefölavgift i hingsten Tekno Jerken. Alexander blir väldigt glad när vi ringer och berättar att han vunnit. ”Det känns jättekul! Jag känner mig väldigt glad och hedrad”.

Alexander är bosatt i Sala med sin sambo och son och jobbar just nu som lärling hos A-tränaren Oskar J Andersson. ”Jag kom in ganska sent i travet genom en fosterfamilj som hade hästar, bara kallblod. Där jag fick prova på och fastnade för kallbloden direkt”. Alexander gick sedan gymnasiet på Wången där han fastnade ännu mer för kallbloden. Efter det har han jobbat hos olika proffstränare.

Alexander har i dagsläget ett tvåårigt kallblod som heter Stjärnoden, en svart hingst som han tränar själv. Stjärnoden är hans första egna kallblod. För 1,5 år sen köpte han även stoet Rive Silje på auktion, vilken han valde att betäcka ifjol och väntar nu ett föl efter Art Kjarvald, troligtvis inom de närmsta dagarna. Det är också Rive Silje Alexander tänker betäcka med Tekno Jerken i och med det här priser. ”Jag ville tävla om Tekno Jerken, som jag såg och verkligen gillade redan när han tävlade. Det är en häst som passar bra stammässigt med mitt sto. Jag tror att det kommer bli en stjärna för att deras exteriör passar fint ihop”. 

Alexander har nyligen blivit pappa till en liten son vilket gör att den här vinsten kommer extra lägligt. ”Det är inte så lätt att kombinera hästavel med småbarn, så det här blir en fin möjlighet för mig att fortsätta satsa på avel”.

Vi önskar de båda vinnarna ett stort varmt grattis och ser fram emot att följa dem under några år framöver i vår följetång Stjärnfabriken.

/Frida Andersson och Linette Boström

Publicerad lördag 16 april 2022. webb@sleipner.org