Unik trippel

Tränaren Jan-Olov Persson och kusken Mats E Djuse svarade för en unik prestation under Danneros kriteriesöndag i början av augusti. Seger i Svenskt Kallblodskriterium, Kriteriestoet och Svensk Travsports Guldtäcke!


Att vinna dessa tre stora lopp samma dag måste anses vara en enastående bedrift. Att få precis allt att klaffa när det betyder som allra mest. Öystein Tjomsland dominerade Östersunds Derbydag. Men nu var det firma Persson & Djuse som stal showen.

Lannem Stella fortsatt obesegrad

Lannem Siljes dotter Lannem Stella har varit en s k snackhäst sedan dagen hon föddes. Och inte har snacket minskats efter att hon inlett med sex raka segrar från debuten. Hon kom till Kriteriestoets final som obesegrad med fem raka i bagaget. Uttagningsloppet löstes utan problem och Lannem Stella var givetvis loppets skyhöga förhandsfavorit. Hon kunde enkelt ta hand om ledningen och Mats E Djuse körde egentligen på ren säkerhet genom hela loppet. Lannem Stella gled undan till smått överlägsen seger på 28,0/2140a för vilket hon belönades med 500 000 kronor.

- Jag känner såklart glädje men också lättnad. Med en så stor favorit känns det ju egentligen bara som att man kan misslyckas, som nog de flesta förstår. Många, särskilt spelare, kräver ju nästan vinst. Men alla lopp ska köras och det känns bra att hon kunde prestera sitt bästa när det betyder så mycket. Det är en underbar häst att köra och som med många topphästar märker man inte hur fort det går, kommenterade unge segerkusken Mats Djuse (född 1998) som redan tillhör landets absoluta kuskelit.

Tränaren Jan-Olov Persson också helnöjd efter triumfen. Och särskilt glad var han att ägaren Margareta Wallenius Kleberg (Stall Segerhuva) och uppfödaren Ola M Skrugstad var på plats. Ägaren som dessutom bevittnat Hambletonian i USA kvällen före och sedan flugit hem till Sverige för att se sitt fina sto vinna Kriteriestoet.

- Vi sa ju efter Dunungens seger ifjol att vi skulle komma tillbaka till Dannero. Det här är så roligt, jublade Margareta i vinnarcirkeln.

Skrugstad var märkbart stolt och rörd när han återsåg ”Super-Siljes” dotter efter segern.

- Det här är ett stort ögonblick för mig, konstaterade han samtidigt som han kramade om ”Stella”.

Favoritfall i Kriteriet

Även i Svenskt Kallblodskriterium skulle det enligt förhandstipsen handla om en dittills obesegrad och imponerande kvalvinnare i form av Bore Mikkel (Tjomsland). Han var dock inte som bäst för dagen och kändes faktiskt aldrig riktigt aktuell. Djuse till tät även här med fine Brolin som sedan aldrig släppte någon över bron. Över slutrakan stack han undan till säker seger på 26,3/2140a i totalt sjätte fullträffen på nio försök. Från och med i år samma förstapris i båda finalerna, en halv miljon. I samband med segerintervjun tvingades Djuse bjuda på en klassisk ”Brolin-snurr”.

- Ja, jag hade ju lovat att göra det om vi skulle vinna. Men sanningen är att jag faktiskt inte riktigt hade koll på hur den gjordes, skrattade Mats vilket fick det äldre gardet att påminnas om att segerkusken inte ens var född då Tomas Brolin härjade som värst på fotbollsplanerna runt Sveriges brons-VM 1994.

- Men hästen kändes i alla fall jättefin idag. Han har varit bra hela tiden och jag var helt inställd på att försöka köra i ledningen. Att släppa till Tjomslands häst hade varit att ge upp på förhand. Jag har haft en fantastisk dag här på Dannero men det tar nog lite tid innan man helt samlat alla intryck och känslor, fastslog Djuse innan han bytte häst (Hannibal Face) och åkte ut för att sin fjärde (totalt femte) seger denna dag.

Bra dag för de svenska uppfödarna

Det blev ett klent utbyte för de svenskfödda hästarna under Derbydagen i Östersund. Desto trevligare dock denna dag på Dannero. I Kriteriestoet tog norskfödda men svenskägda Spik Borka hand om andraplatsen men därefter var det helsvenskt bland de prisplacerade. Ängsfanny svarade för en heltapper insats som trea från uselt utgångsläge (spår 12) med tränaren Jan Ove Olsen i sulkyn. Hon är uppfödd och ägd av Skellefteåparet Jenny Nyström och Daniel Olsson, som ”nosade ut” kompisen Jerker Bjurman vars Sonja Kiro spurtade starkt till fjärdeplatsen. Femma blev Lia Lykke och sexa hemmastoet Lome Hilda.

Även i Kriteriet fick man glädjen att betala ut en hel del uppfödarepengar. Bakom Brolin knep Nelson Rappen andraplatsen men Reidun Böhns fina uppfödning Re Finans fullföljde strålande till tredjeplatsen. Den hästen för övrigt delägd av Torkel Strand som också ägde den allra första Kriterievinnaren Järvsöfuxen (1993). Nina & Anders Jonsson vann Kriteriestoet med Myrs Hera 2017. Nu hade de med sin uppfödning Björs Balder som tog en hedrande fjärdeplats i Kriteriet, en häst som lite kuriöst är delägd av Åke Svanstedt (!). Förhandsfavoriten Bore Mikkel blev femma, någon längd före sjätteplacerade Lome Lux (Anders Högberg).

Dramatik i Guldtäcket

Svensk Travsports Guldtäcke är ett handicaplopp som årligen föregås av en massa spekulationer bland alla travälskare. Årets upplaga som vanligt svårtippat med fjorton segerrika kallblod utspridda över fem volter där favoriten Stjärnblomster stod ensam placerad med 80 meters tillägg. Många med chans inne på upploppet och först i mål var Mats Gällerstedt som körde ett slalomliknande drömlopp med Källsjöviking. Resultatet dröjde dock väldigt länge och det visade sig att ekipaget diskvalificerades för trängning. Detta i en situation mot utvändige Blixen vid ingång till upploppet. Alltid tråkigt när sådant händer, och alltid upphov till diskussioner – särskilt när spel med stora pengar är inblandat. Stjärnblomster kämpade heroiskt i mer vida spår och fullföljde strålande via sedvanligt vass avslutning över upploppet. Hon hann förbi i tät slutstrid och vann på nya svenska rekordet 22,8/2220v.

- Jag kan inte ha någon uppfattning om händelsen som innebar att man diskade Källsjöviking. Men det är såklart loppavgörande om han annars måste ha väntat en bit till för att få luckan. Jag är väldigt glad att få köra Stjärnblomster som är en fantastisk travare. Och att hon lyckas vinna ett sånt här lopp då hon tvingas gå långa bitar ute i spåren, det är otroligt bra gjort. En drömhäst, konstaterade Mats Djuse efter triumfen.

Mats Norberg, med extremt stort travengagemang och flera stora uppdrag inom sporten, är mer eller mindre själv uppväxt just på Dannero och givetvis tagen av stunden som en av uppfödarna och delägarna till Stjärnblomster.

- Ja, alltså, att få vinna just det här loppet just här på Dannero, det är oerhört stort för mig. Dannero är ju något av mitt andra hem. Och den resan som vi gjort, det här gänget, med Stjärnblomster och hennes mamma Järvsö Blomster – den saknar motstycke. Jag har svårt att sätta ord på vad jag känner just nu. Och om en liten stund har vi dessutom Stjärnblomsters son Blomsterprinsen till start i Kallblodskriteriet. Nej, det är svårt att beskriva vad som rör sig inne i huvudet just nu. Fantastiskt, kommenterade Mats efter den känslosamma segern.

Att vinnaren i Guldtäcket samma dag har en startande avkomma i Kriteriet är inget annat än en sensation. Blomsterprinsen tillhör tveklöst den absoluta kulltoppen men ingen lycka denna dag då han slutade oplacerad.

Fotnot) Mats E Djuse hade bara några dagar tidigare vunnit fem lopp på hemmabanan Hagmyren. Nu slog han till med en ny femling. Förutom de ovan nämnda storloppsvinsterna segrade han även i ytterligare ett V75-lopp samt i ett ramlopp. Därutöver knep han två andra- och två tredjeplatser, och totalt körde han in 1 365 000 kronor denna dag.

 

//BOM

Publicerad onsdag 24 augusti 2022. webb@sleipner.org