Ny SM-seger för Månlykke A.M.

Storfavoriten Månlykke A.M. löste uppgiften och tog enkelt tredje raka triumfen i Svenskt Mästerskap på Bergsåker.


Under lördagen avgjordes traditionsenligt Svenskt Mästerskap för kallblod i samband med Sundsvall Open Trot-helgen på Bergsåker. Gunnar Melander är en mästare på att ställa i ordning till de stora loppen och i just SM har han haft enorma framgångar. Gunnar har plockat guldmedaljer även i Sto- och Monté-SM, och i Svenskt Mästerskap blev årets fullträff 75-åringens 13:e i ordningen!

Gunnar körde på ren säkerhet med Månlykke A.M. från start och kunde sedan planenligt glida fram till tät där snabbstartande Stjärnblomster och Mats E Djuse överlät ledningen utan strid. En taktik som de flesta också hade förväntat sig. Väl i den positionen fick favoriten bestämma helt efter eget behag och det egentligen aldrig något ”riktigt” lopp. Över upploppsrakan kunde Månlykke A.M. glida undan till bekväm seger på relativt måttliga 24,5/2640a. Vinnaren belönades även detta år med 250 000 kronor. Fina pengar men vi är ändå många som anser att förstapriset borde få en rejäl skjuts uppåt i ett Svenskt Mästerskap.

Månlykke A.M. är uppfödd av AnnaMaria Öberg som även sköter hästen till vardags. Äger den fina kallblodsstjärnan det gör Sjösläntens Konsult & Fastighets AB. In som väldigt duktig tvåa spurtade Guli Rubin, slagen med endast en halv längd ungefär på samma tid som vinnaren. Jörgen Westholm har en sällsynt förmåga att lyckas bra i dessa sammanhang, inte minst med kallblod trots att han sällan har särskilt många i träning. Skicklige Erik Adielsson i vagnen denna gång. Och trea blev Stjärnblomster som definitivt på allvar klivit in i allra högsta klassen.

Fotnot) Gunnar Melanders tidigare SM-segrar har tagits med Lapp Nils (85, 86), Stellbarr (90, 91, 93) som dock vid samtliga segrar kördes av sonen Micael Melander, Månprinsen A.M. (13, 14, 15, 17, 18) som ju också är far till just Månlykke A.M. som nu alltså segrat de tre senaste åren 20, 21 och 22.

//BOM

Publicerad söndag 28 augusti 2022. webb@sleipner.org