Hel kallblodsdag på Skellefteåtravet

Många av landets banor som kör kallblodslopp har de senaste åren låtit en dag per år bli respektive banas stora kallblodsdag. Sleipnerdagen på Bergsåker, Sleipner cup-finalerna på Romme, de stora kallblodsdagarna i Hälsingland och finalerna av Norrlands Elitserie på Umåker är några exempel. Nu ansluter även Skellefteåtravet till skaran av banor som satsar lite extra genom att ge kallbloden en helt egen tävlingsdag.


Den 11 juli 2022 kommer denna första historiska dag i övre Norrland att köras. Planeringen för dagen är igång för fullt hos den lokala sleipneravdelning. Än så länge är bara de stora dragen uppritade. Tanken är att dagen ska inledas med en föreläsning i kallblodens tecken, därefter avverkas åtta kallblodslopp och sedan avslutas den, förhoppningsvis, ljumma sommarkvällen med festligheter på banområdet efter att tävlingarna. Sportchefen på Skellefteåtravet, Joakim Johansson, är initiativtagare till arrangemanget.

-Skellefteå är en stark kallblodsbygd sedan gammalt med en engagerad Sleipneravdelning. För mig föll det sig fullständigt naturligt att tillhandahålla en möjlighet att fullt ut profilera kallblodsrasen. Vi testar 2022, utvärderar, sedan får vi se vad som händer framåt. Jag är övertygad om att det blir lyckat, förklarar Johansson.

Tanken är att så många som möjligt ska kunna starta, unga hästar, äldre hästar, stolopp, montélopp osv. En särskild krydda kan komma att bli det tilltänkta heatloppet som ska köras, där samma startfält möts två gånger under kvällen. Korta autolopp där startspåren ”spegelvänds” till det andra heatet och där den sammanlagda slutsegraren erhåller ett fint pris av Sleipner Skellefteås lokala avdelning.

En mycket speciell kväll att vänta. Väl mött och hoppas vi ses där!

Jerker Bjurman, Sleipner Skellefteå

Publicerad fredag 4 februari 2022. webb@sleipner.org