Lycksele stänger. Hoting öppnar.

Under de första veckorna i juli är de s k eventbanorna igång med sina traditionella travveckor. Och då är såklart även Mats Gällerstedt flitigt i elden.


50-årige Mats Gällerstedt är bördig från just Lycksele där det stora travintresset en gång tog sin början.

- Jag var urusel på all idrott men i 12-årsåldern köpte min pappa sin första häst och jag blev fast direkt. Vi höll sedan på inne på travbanan dit det på den tiden var kö för att över huvud taget få en stallplats. Där hängde jag jämt och sedan har det ju handlat om trav hela livet, berättar Mats vars två egna barn istället (ännu) helt saknar intresse för hästarna.

Gällerstedt hamnade så småningom som lärling hos Jan-Olov Persson och det var väl troligen då han bestämde sig för att satsa helt på kallbloden. Hur som helst en lyckad period med bland annat V75-seger med Lappbarry på Umåker 2001. Däremot var det väl inte enligt plan att det därefter skulle dröja 21 år till nästa V75-seger för Gällerstedt som numera är en av de ledande tränarna på Umåker.

- Nej, jag har verkligen haft ”stolpe ut” i de sammanhangen då det varit så nära så många gånger. Blev irriterande knappt slagen, tror det var en centimeter, med Sid Dox i Guldtäcket på Dannero 2016. Och i höstas åkte jag snöpligt dit med Källsjöviking som blev knappt slagen i Skellefteå av en konkurrent som kom farande invändigt via open stretch, konstaterar Mats som nu äntligen fick ”sätta pricken över i” med just Källsjöviking under Bodens V75-tävlingar i juni;

- Ja, det var ju fantastiskt. Jag hade siktat på just det loppet en längre tid och nu stämde allt. Det var verkligen en lyckad dag. Till och med regnet var som en skänk från ovan eftersom hästen älskar regnet och egentligen är en riktig ”dyngtrampare”. Så roligt också för ägarna som länge valt att satsa på mig och dessutom kunde vara på plats. Vi jobbar ju för att vara med och såklart vinna på just V75, fastslår sympatiske Mats Gällerstedt.

Segern med Lappbarry var en skräll till drygt 46 gånger pengarna, och togs med knapp marginal före JOP-tränade stallkamraten Schuvar som var megafavorit (16/10) för Jorma Kontio. Segertiden 25,0/1640 och visst känns det som ett märkligt sammanträffande att Källsjöviking noterade precis samma tid 21 år senare, om än över distansen 2140 meter.

Gällerstedt har matchningsplanen klar för sin V75-vinnare och förhoppningsvis väntar stora uppgifter även för några av stallets yngre ston.

- Källsjöviking startar i Skellefteå 19:e juli och sedan blir det Guldtäcket på Dannero i början av augusti. Självklart siktar jag på revansch i det loppet. Jag hoppas såklart även kvala in treåriga stoet Lia Lykke till Kriteriestoet. Hon har ännu inte vunnit på fem starter men mött jätteduktiga hingstar och valacker varje gång och jag tycker att hon tillhör de bättre i kullen. Senast gick hon med järnskor och hittills har hon öppnat dåligt från start eftersom hon varit spänd första halvvarvet. I de två sista loppen har hon avslutat 28,5 och 28,0 sista varvet och min tanke är att spara hovarna till en eventuell final, då blir det barfota och jag tror att hon är väldigt gynnad av autostart. Hon är tre äpplen hög men kan springa och har en väldig tävlingsvilja, säger Gällerstedt som också har ett fint fyraårssto i Guli Kajsa;

- Hon har fått snälla lopp nu och avslutat väldigt fint. Det är en stark och rejäl märr som absolut kan knipa en finalplats i Derbystoet. Det är ju oerhört svårt att vinna såna stora lopp men jag har lite förhoppningar om att någon av mina ska kunna ta en plats bland de tre främsta om vi har lite tur på vägen!

Fredag 8 juli gör Lyckseletravet bokslut för året. Travveckan har varit lyckad och efterlängtad efter pandemiåren. Hemmasonen har alltid haft som mål att någon gång knipa championtiteln men inte heller i år ser det ut att lyckas eftersom det mest blivit andra- och tredjeplatser. Beträffande travsportens utveckling och nuläge är Mats lite bekymrad.

- Idag är det ju ingen kö för att få stallplats vid banan, och det är det väl inte nånstans i hela landet. Kostnadsutvecklingen är hemsk och det krävs ett enormt intresse för att hålla på med det här. Man hoppas ju att många av dem som nu håller på med ponnytravet fortsätter, då finns det ändå hopp. Men visst är det mörka moln i form av ökade kostnader och momsfrågan med mera. För egen del är det inte svårt att även se många fördelar, men en sak som ST och banorna måste se över är möjligheterna att tävla på hemmabanorna och i närområdet. Vi måste försöka minska resandet och man måste kanske titta på alternativa propositioner som till exempel tids- och handicaplopp, avrundar Mats som är synnerligen förväntansfull inför stundande storlopp under sommaren.

När Lycksele stänger tar Hotingtravet vid. I Hoting körs också tre tävlingsdagar samt två ponnytravdagar under en vecka fullspäckad med kringarrangemang. Även där gläds man såklart åt att åter få hälsa publiken välkommen till den lilla mysiga 800-metersbanan. Glädjande stort anmälningsintresse till de två första tävlingsdagarna, inte minst i kallblodsloppen. Hoting tävlar lördag 9, tisdag 12 och fredag 15 juli.

/BOM

Publicerad torsdag 7 juli 2022. webb@sleipner.org