Midsommartrav

Midsommar är traditionsenligt en riktig höjdpunkt för alla travälskare. Jättefina tävlingar under hela helgen då folk har tid att träffas och umgås under trevliga former.


Månlykke A.M. är ett av alla fina kallblod som jagar nya segrar under helgen. Senast fick han snabb revansch efter tredjeplatsen i Elitkampen, då han snyggt spurtvann storloppet På Bjerke (Norge) på 20,6/1609a med 250 000 kr i förstapris. En tredjeplats i Elitkampen är normalt ett fantastiskt resultat, så det går inte att klaga på, men efterspelet handlade ju en hel del om Gunnar Melanders bestraffning för att grovt stört en konkurrent (Stjärnblomster/Mats E Djuse). Vilket alla som känner Gunnar Melander förstår tog hårt på den rutinerade hedersmannen. Gunnar har också efteråt mått dåligt över det inträffade och han har i flera intervjuer rakryggat stått för sitt misstag, och även sagt att han tagit hjälp av mentale coachen Stig Wiklund för att komma på rätt väg igen.

Både häst och kusk har studsat tillbaka och det var efter en synnerligen snygg styrning som Månlykke A.M. till slut rätt så enkelt spurtade förbi konkurrenterna på Bjerke. Gunnar valde nämligen att släppa förbi snabba Ulsrud Tea då hon anföll hastigt över sista långsidan, och sedan väntade Gunnar kyligt med att sätta in sin attack till det exakt rätta tillfället.

På lördag (midsommardagen) styrs kosan mot finska Härmä för ett nytt nappatag med den övriga kallblodseliten i Nordic King (Power Park) där man lockar med hela 50 000 euro i förstapris. Och det blir en ”landskamp” som heter duga. Månlykke A.M. lottades till spår 8 bakom bilen, B.W.Store drog bricka 1, Odd Herakles 4, Parvelan Retu 5 och Stallone 9.

Men mest trav kör vi naturligtvis på ”hemmaplan”. Många traditionstyngda och publikdragande arrangemang runt om i landet under hela midsommarhelgen. Det hela drar igång redan under torsdagen med Rättvik och Dannero. I Dalarna lockar midsommarfagra Rättvikstravet med två fina och välfyllda kallblodslopp. I Ådalen var man allra först ut med Midnattstrav och den grejen lever verkligen vidare som en slags hemvändarfest. Där körs fyra högklassiga kallblodslopp med Eiva E.’s stolopp och de rutinerade snabblopparna gör upp i anrika Midnattspokalen. Vidare körs ett väldigt fint treåringslopp över Kriteriedistansen 2140 meter med autostart. Där möts de tidiga kulltopparna Guli Hektor, Blomsterprinsen (u Stjärnblomster), obesegrade Bore Mikkel, Lome Lux (som redan gjort 11 starter och tjänat 188 000 kr), Brolin, Holms Pegasus, Re Finans och Lill Modde.

Midsommarafton på fredag och då kör Årjäng tre kallblodslopp under sitt lunchtrav (start 12:20). Hagmyren är huvudbana och där körs bl a Faksen Jr’s lopp samt Hallsta Lotus lopp med två försök och en final med 50 000 kr till vinnaren. Vidare även ett Dubbelcupsförsök av hög klass.

På lördag (midsommardagen) är det fina travtävlingar hela dagen. Lindesberg kör som ”lunchbana” med ett kallblodslopp och start 12:20. Rättvik är huvudbana med start 13:45 och där körs anrika Zornloppet med fina 4-åringar på startlinjen. Oviken startar 14:00 och där körs fyra välfyllda kallblodslopp, bl a ett treåringslopp som lockat elva till start varav hela nio (!) är ostartade. Och under kvällen är det Skellefteåtravet som lockar med jättefina tävlingar. Också det ett traditionstungt midnattstrav med start 19:30. Man kör Sprinterpokalen, ett fint 4-5-åringslopp med flera kulltoppar samt anrika Midsommarkransen över mastiga 3140 meter.

Håll till godo alla travälskare. Inget alls av detta vill man missa!

/BOM

Publicerad onsdag 22 juni 2022. webb@sleipner.org