13 på 5 i 3

Midsommarhelgen är hektisk för de flesta som håller på med trav. Stundtals lite värre för vissa. Jan-Olov Persson driver ett stort stall och då kan det minsann krävas god logistik för att hålla ihop rörelsen.


Hagmyrentränaren Jan-Olov Persson har som bekant ganska länge dominerat den svenska kallblodsscenen. För närvarande med 99 kallblod på träningslistan så ibland kan det bli lite körigt, vilket ändock givetvis är ett angenämt problem. Under midsommarhelgen var stallet flitigt i elden och det hela tog sin början med traditionstyngda Midnattstravet (torsdag) på Dannero. Sex starthästar i två lopp och i Midnattspokalen – Stig Norbergs Minne blev det seger för B.W.Rune (Mats E Djuse) på 22,3/2140a vilket belönades med 50 000 kronor. För övrigt Perssons tionde fullträff i just det loppet sedan 2001 (Järvsöfaks). Segrarna tagna med sex olika hästar, detta den tredje i följd (Järvsöodin 2020-21).

Midsommarafton (fredag) skickades Oppgårdsdrängen till finska Härmä där han tog en fin andraplats på 23,4/1609a körd av Olli Koivunen. Traditionsenligt kördes det trav även på hemmabanan Hagmyren där man selade ut nio hästar. En seger blev facit då Mats E Djuse satte dit Tekno Viking som vann på 24,5/2160 med förstapriset 50 000 kronor.

13 starthästar på fem banor i tre olika länder

Under midsommardagen (lördag) sattes stallet verkligen på prov, då man startade tretton hästar på fem olika banor fördelade i tre länder. I Härmä kördes Nordic King med hela 50 000 euro i förstapris och där blev det en femteplats för B.W.Sture (Olli Koivunen) på 20,3/1609a. Näst bäste svensk bakom fjärdeplacerade Månlykke A.M. som ändå höll fullt godkänt efter en löpning i dödens. Ledande Odd Herakles öppnade första 500 på 14,5 och kom till varvet på 19,5. Han ryckte åt sig några längder inne på upploppet men kunde sedan inte svara starkt spurtande finnen Evartti (Santtu Raitala). Trea blev en annan finsk häst, Välkyn Tuisku. Till Norge (Orkla) skickades duon Gott Klirr (tvåa på 23,8/2320 och Smedheim Solan (fyra på 22,5/2300a) som båda kördes av Magnus Teien Gundersen. I Rättvik tävlade Pyrotek (oplacerad för Mats E Djuse), och sent på kvällen möttes Soldhöjdens Drake (trea på 23,4/2220) och Wolt (oplacerad) i Skellefteå.

Persson själv befann sig i Oviken för årspremiär på lilla 800-metersbanan Ovalla med sju starthästar. Man fick vänta till sista loppet innan det blev seger med Sture (32,8/2100) som löpte dött lopp med Calle Bronson (Öyvind Wagnild) som tränas av Fredrik Fransson.

- Jätteroligt! Det här är trav på riktigt och så kul att dela segern med Öyvind, summerade en glad Jan-Olov Persson som tyckte att allt verkar ha fungerat perfekt med logistiken och även påminde om den gången då Järvsöfaks löpte dött lopp om segern med Nordgubben i ett fyraåringslopp – den enda gången Kenneth Karlssons kullkamrat var riktigt nära att slå kallblodskejsaren Järvsöfaks.

Nu blir det en lugnare tävlingsvecka för stallet men på söndag 3 juli selar man ut hela 20 (!) starthästar på hemmabanan Hagmyren som kör jättefina kallblodstävlingar. Sju kallblodslopp varav tre årgångslopp med 100 000 kr i förstapris samt hela 150 000 kr till vinnarna i Järvsöfaks Minne och Sleipners Elitlopp. En tävlingsdag man inte får missa!

/BOM

Publicerad tisdag 28 juni 2022. webb@sleipner.org