Foto: TR Media Arkivbild

Smedsbo Faksen spurtvann Speedrace

Efter två års publikfria Elitloppstävlingar på grund av Corona-pandemin, kunde Solvalla åter öppna grindarna till stor glädje för landets traventusiaster.


Det blev visserligen något minskad publik detta år, men samtidigt drabbades också Solvalla av ett miserabelt väder under lördagen. Redan under fredagens lunchtävlingar avgjordes de populära Speedrace-loppen över distansen 640 meter. Åke Svanstedt är som bekant sedan ett antal år tillbaka stationerad i USA men visade att de eminenta kallblodstakterna sitter i. Få behärskar som ”Kung Åke” konsten att köra kallblod.

Många av Svanstedts gamla vänner från Bergsåkerstiden är och har varit delägare i karismatiske Smedsbo Faksen (Järvsöfaks – Kjöstad Besta). Den numera 11-årige hingsten har tävlat framgångsrikt för Jan-Olov Persson och tillhörde den absoluta kulltoppen som unghäst, med bland annat en andraplats i norska Derbyt. Han segrade sedan i kallblodslopp på franska Parisbanan Vincennes både 2016 och 2017. Efter några snygga segrar 2019 har framgångarna i stort sett uteblivit och efter en halvårslång sejour hos Robert Bergh har hästen tränats av Hanna Edvinsson sedan början av april 2020. Medlemmar i Bergsåkers välkända Travakademie har ägt Smedsbo Faksen, sedan har gänget minskat något och från och med i vintras står Hanna som ägare. En logisk utveckling eftersom Hanna tidigare skötte hästen hos Jan-Olov Persson, men numera alltså tränar Smedsbo Faksen. På hennes träningslista finns även Eld Rask.

Smedsbo Faksen vann alltså ett av de tre försöken till Speedrace-finalen på den långsammaste segertiden 20,1. De norska startraketerna Lome Brage och Ådne Odin vann sina försök på 16,8 resp 15,6, men i finalen lyckades de inte hålla undan för starkt spurtande Smedsbo Faksen som då noterade inofficiella km-tiden 17,5.

 

Årets upplaga av Elitkampen blev en rafflande uppgörelse med framför allt en tidigt oväntad ledare. Hypersnabbe Odd Herakles kom nämligen igenom helt perfekt från bakspår och satt i spets redan efter några hundra meters körning. Väl i den positionen var han sedan omutlig i sin tredje raka Elitkampstriumf. Detta år tränad av sin ägare Odd Paulsen, 2020 av Lars O. Romtveit och ifjol var det ju som bekant Fredrik Fransson som managerade hingsten även i träning och tävling. Odd Herakles vann nu på 20,0/1609a, drog in ytterligare en miljon kronor och är nära 12 miljoner intjänat under en tävlingskarriär som hittills givit 66 segrar på 137 starter. Finske gästen Stallone var inte stort slagen som tvåa efter en oerhört tapper löpning i dödens. Månlykke A.M. spurtade till tredjeplatsen efter en småstrulig resa då han tappade från start, blev hängande en bit och även störde Stjärnblomster till galopp. Bellfaks svarade för en enorm avslutning till fjärdeplatsen för Åke Svanstedt.

 

//BOM

Publicerad måndag 20 juni 2022. webb@sleipner.org