Foto: Jenny Rehnman/TR Media

Kallblodens första miljonlopp

Solvalla satsar hårt på Elitkampen. Loppet som alltid varit så populärt och uppskattat av publiken lockar nu med hela en miljon kronor till vinnaren. Årets upplaga av Elitkampen ser ut att kunna bli en veritabel fartfest.


Kärt barn har många namn. Loppet som blivit en verklig höjdpunkt under Elitloppshelgen på Solvalla, har tidigare rubricerats Nordisk Elitkamp, Gävleborgs Elitkamp och sedan några år tillbaka; Jim Fricks lopp – Elitkampen. Publiken har under åren bjudit på fantastiska prestationer, spänning och underhållning. Alm Svarten, Atom Vinter, finske Viesker och givetvis Järvsöfaks fenomenala dominans för att nämna några guldkorn. Elitkampen har körts årligen sedan premiäråret 1986. Nämnda duon Viesker och Järvsöfaks är värst hittills med vardera fem raka segrar, och de båda har dessutom själva lämnat vinnare av Elitkampen. I år får loppet ytterligare ett lyft då Solvalla höjer förstapriset till en miljon kronor – kallblodens första miljonlopp genom tiderna.

 

Fjolårsvinnaren Odd Herakles är på plats för att försvara titeln. Ifjol vann han loppet på 18,6. 2019 års vinnare Tangen Haap är med igen. Där ersätts avstängde tränaren Björn Karlsson av Erik Adielsson. Gunnar Melanders nya kallblodsstjärna Månlykke A.M. radar upp segrarna och imponerade stort vid senaste triumfen. Tränaren har i intervjuer sagt att hans häst kan springa en 18-tid. Med i loppet är även toppstoet Stjärnblomster som senast blev tvåa, men före det ståtade med tio (!) raka segrar. Spårlottningen har gjort loppet än mer spännande på förhand och i snacket råder vilda spekulationer. Värt att nämna i sammanhanget är Järvsöfaks världsrekord 1.17,9. Frågan är om den noteringen sitter löst…?

 

Startlistan;

1 Todin (kör: Vidar Hop/trän: Erik Killingmo)

2 Bellfaks (Åke Svanstedt/J-O Persson)

3 Söndre Jerkeld (Pål Buer/J-E Bergesen)

4 Åsrud Vilja (Örjan Kihlström/T Ö Johansen)

5 Nyland (Antti Ala-Rantala)

6 Tangen Haap (Erik Adielsson/Björn Karlsson)

7 Stallone (Ilkka Nurmonen/O Nurmonen)

8 Månlykke A.M. (Gunnar Melander)

9 Stjärnblomster (Mats E Djuse/J-O Persson)

10 Odd Herakles (Tom Erik Solberg/Odd Paulsen)

 

//B-O Månsson

Publicerad onsdag 25 maj 2022. webb@sleipner.org