Tjomsland showade på hemmaplan

Norrmannen Öystein Tjomsland är sedan en tid verksam i både Sverige och Norge. Driver en filial vid Wolmsta Gård med Bergsåker som ”hemmabana”, men har hela tiden haft kvar stora delar av rörelsen hemma i Norge.


Satsningen som görs i Sverige är mycket seriös och kommer att utvecklas ytterligare den kommande tiden. Öystein hyllar förutsättningarna och hela teamets goda arbete, och har redan påbörjat ett samarbete med Bergsåkerskollegan Markus Pihlström. Under Derbyhelgen i Östersund dominerade man stort, och den gångna Klasselöpshelgen på Bjerke handlade om ren och skär uppvisning.

Det blev skrällseger i treåringarnas stoavdelning genom Suså Ö.K. och Åsbjörn Tengsareid men sedan var det Team Tjomsland för hela slanten. Öystein vann själv med favoriterna Nordsjö Anna i Derbystoet och superlöftet Brenne Borken i Kriteriet, där det blev en dubbel genom måltvåan Bore Mikkel. I Derbyt selades en ny favorit ut och visst blev det en ny triumf för kullens kung Tangen Minto (bilden) som vanligt körd av Tom Erik Solberg. Brodern Vidar Tjomsland tvåa med Holter Odin och chefen själv fixade trippeln genom tredjeplatsen med Smedheim Braut. Förstapriserna i treåringsfinalerna 500 000 kr, och i fyraåringsfinalerna 750 000 kr. Därmed en helg med mer än två miljoner inkört till stallet!

Det svenska gänget skötte sig bra i den stenhårda konkurrensen, dock utan någon riktig fullträff. Bäst lyckades svenske Kriterievinnaren Brolin (Djuse/Persson) med en tredjeplats. Fjärdeplatser för Teknopuma, Ängsthea och Envis. Och en sjätteplats för Wik Wiktoria. Dittills obesegrade jättelöftet Lannem Stella drog tufft i ledning men tröttnade helt och ”stannade” som oplcerad, varpå det visade sig att hon hade halsproblem för vilket hon därefter har opererats.

//BOM

Publicerad onsdag 28 september 2022. webb@sleipner.org