Kallblodshelg på Wången

Travsportens Riksanläggning Wången bjuder in till den årliga avelsvärderingen för kallblodiga hingstar 16 – 17 september.


Natursköna Wången är sedvanligt platsen för den årliga avelsvärderingen. I dagarna två erbjuds möjlighet att under trivsamma former följa de åtta anmälda hingstarna, samt en del i övrigt intressanta programpunkter. Det blir som brukligt exteriör och veterinär bedömning, samt trav- och körprov. Fredagskvällens Avelsmiddag i Wångens Wärdshus brukar vara en riktig höjdare med god mat, travsnack och härlig stämning. Under lördagen blir det bland annat en föreläsning om kvarka. Hela programmet är ännu inte fatsställt, mer att läsa finna på hemsidan: www.wangen.se

Redan dagen innan, torsdag 15 september, erbjuds dessutom kostnadsfri möjlighet att närvara vid träff på Wången med rykande aktuell föreläsning om att ”driva hästföretag i oroliga tider”. Detta och en del annat under rubriken ”Boosta ditt Hästföretag”. Viktigt och mycket intressant. Anmälan till detta senast 13/9, och även om detta finns mer att läsa på hemsidan: www.wangen.se

Åtta anmälda hingstar

Till årets avelsvärdering har det anmälts åtta synnerligen intressanta hingstar. Blomsterprinsen (e Smedheim Solan) är en treårig son till superstoet Stjärnblomster, som kvalade in till Kallblodskriteriet (dg) och nu även kvalat in till Norska Kriteriet via stark andraplats i försöket. Dit har även Lome Lux (Lome Brage – Reime Blesa) kvalat. Han vann sitt försök i svenska upplagan och blev sedan sexa i finalen. Lome Lux segrade i debuten i januari månad och hittills har det blivit sex segrar på hela 17 (!) årsstarter och drygt 350 000 kr intjänat. Norska Kriteriet körs söndag 11 september och med i finalen är även Erling N.O. (Lome Elden – Lykkeflicka) som hittills tagit fyra segrar och fyra andraplatser på nio starter. Även han anmäld till avelsvärderingen på Wången.

Vidare får vi se fyraårige Derbyfinalisten Dellenit (B.W.Modde – Lassas Busan). Tyvärr diskad för galopp i den finalen men har annars gjort det väldigt bra i absoluta kulltoppen. Tre sexåringar är anmälda. Ulvsåsen (Åsajerven – Ulvsås Anna) är en segermaskin med 14 fullträffar på 25 starter och drygt miljonen intjänat. Kullkamraten Buska Blyg (Järvsöviking – Lax Vilja) är också nybliven miljonär. En tidig snackis som auktionsdyr bror till Uggla I Mossen. Extra roligt för jämtlänningarna blir det såklart att följa hemmahästen Blixen (B.W.Modde – Kloxie).

Äldst i gänget är åttaårige Backegubben (Bork Odin – Norm Tora). En högkapabel herre som vid godkännande får chansen att föra topphästen Nordgubbens gener vidare. Backegubbens syster Norm Maja (född 2012) blev tvåa i Kriteriestoet.

//BOM

Publicerad onsdag 7 september 2022. webb@sleipner.org