Fadern, sonen och…

Pydin har sju registrerade avkommor. I början av april månad fick vi se den först startande av dem. Och det blev seger direkt!


Pydin har genom hela karriären tillhört de främsta. Först i årgångstoppen och sedan länge väl etablerad i snabbloppsskiktet. Den numera 11-årige hingsten är ägd och uppfödd av Bo Torstemo, Hackås. Men de flesta av livets dagar har tillbringats hos sonen Nicklas och hans fru Anna som skött träningen genom hela karriären, med Hagmyren som hemmabana. Pydin har hittills tagit 25 segrar och tjänat drygt 3,1 miljoner kronor.

Hingsten är hittills sparsamt använd i aveln med blott sju registrerade avkommor 2019 – 22. Det är naturligtvis särskilt spännande att följa avkommornas allra första steg på tävlingsbanan. På Östersundstravet vid ett lunchtrav onsdag 5 april var det så dags för debut genom sonen Re Alkapital (bilden nedan, Foto: Tom Jönehag). Treåringen är uppfödd av välmeriterade norskan Reidun Böhn (numera verksam i Årjäng) och tränas av Öystein Tjomsland.

Smäckre Re Alkapital visade klart lovande takter redan i värmningen och vann sedan säkert efter ledning från start till. Henrik Svensson körde till seger på 36,1/2140m. Det är nog ingen allt för vågad gissning tro att Re Alkapital kommer tillhöra det övre skiktet i kullens årgångslopp. Re Alkapital är undan norskfödda Fryd Og Gammen (född 2007 e Elding – Viljefryd e Dublan). Även hon uppfödd av Reidun Böhn, och duktig på tävlingsbanan med fem segrar, 1,27-rekord och 250 000 intjänat. Första avkomman Re Finans (född -19 e Järvsö Björn) hade en strålande debutsäsong som 3-åring med bland annat en tredjeplats i Svenskt Kallblodskriterium på Dannero.

En poäng i sammanhanget är att fadern Pydin (toppbilden/TR Media) själv segrade i ett V75-lopp i Gävle dagen därpå, det vill säga torsdagen 6 april. Hingsten svarade för en fullständigt lysande prestation då han körd av Tomas Pettersson i mäktig stil rundade hela fältet och försvann till överlägsen seger på 22,1/2160. Segermarginalen ned till årsdebuterande tvåan Månlykke A.M. skrevs till hela nio längder.

Fadern Pydin.

Sonen Re Alkapital.

Men den helige anden då? Ja, i det här sammanhanget måste det väl vara den gemytligt underfundige hedersmannen Bo Torstemo från Hackås…

//BOM

Publicerad onsdag 26 april 2023. webb@sleipner.org