Carinas största seger

Rättviksamatören Carina Myrlund är en av travets många hjältar som kämpat på i många år. Med Guli Frodo kom ”belöningen” efter allt slit, vid segern i STL-finalen Kallblodsdivisionen på Solvalla söndag 9 april.


Carina har tidigare haft en del framgångar med bland andra Jerkefaks och Moe Jerka. De bästa åren runt 2008 med drygt 200 000 kronor inkört till stallet, och sedan bra år med duktiga stoet Lissby Donna 2012-14. På Solvalla drog Guli Frodo in 200 000 kronor på en enda start!

Efter sex starter och nästan 300 000 kronor inkört kan vi konstatera att Carina redan har ett rekordår. Och det är alltså sjuåriga valacken Guli Frodo som tagit det lilla Rättviksstallet in i travets finrum med sin V75-seger.

Guli Frodo tränades tidigare av Björn Karlsson på Solänget där han tog sex segrar och tjänade 400 000 kronor. Under hösten 2021 och i början av -22 uteblev resultaten och då fick Carina chansen att köpa hästen.

- Han kom till mig i mars månad ifjol och sedan har väl det mesta gått ganska spikrakt. Dock efter lite justeringar. Han var inte helt fräsch och började med tre raka diskningar. Det tog lite tid men efter ett kval i juli har han i stort sett bara gjort bra lopp varje gång, konstaterar Carina och statistiken ger henne helt rätt.

Efter det där kvalet hemma i Rättvik 25 juli har Guli Frodo varit bland de tre främsta i 13 av 16 starter som inbringat 450 000 kronor. Det har blivit tre segrar och de tidigare galopperna är numera sällsynta. Det nya travåret 2023 inleddes med en andraplats bakom Bäcklös Uriel i Helge Solos lopp på Färjestad. Och på Solvalla kom alltså den riktigt stora fullträffen i STL-finalen kallblodsdivisionen på Solvalla.

- Guli Frodo gjorde det bra tidigare också. Björn Karlsson är en erkänt duktig tränare. Det är ju inte så att jag är bättre än honom. Men jag tror att det åtminstone för vissa hästar är en fördel att hamna i ett litet stall. Guli Frodo hade det tufft på slutet hos Björn men hittade harmoni och löpglädje hos mig. Ibland blir det bara så, menar Carina som nog inte hittat några nya ”hemligheter”.

- Hästen går alltid till slut och öppnar allt bättre från start. Jag tror absolut att han har mycket att hämta framöver, fastslår hon.

Vid finalsegern kördes Guli Frodo av Nathalie Blom som oftast skött tömföringen efter hästens flytt till Dalarna.

- Det tycker jag gör allt detta ännu roligare. Varken hon eller jag tillhör ju det vanliga elitskiktet som vinner de stora loppen. Jag är jätteglad även för hennes skull. Hon verkligen avgudar ”Frodo” och han gillar ju henne, avslutar Carina Myrlund.

//BOM

Publicerad onsdag 26 april 2023. webb@sleipner.org