Carina Jonssons Minneslopp

För att hedra Carina Jonssons minne och samtidigt stötta hjärnforskningen (Hjärnfonden) körs ett särskilt kallblodslopp på Umåker under juldagen, måndag 25 december.


Umåker arrangerar STL-tävlingar med V75-spel (ATG) och ett av loppen rubriceras Carina Jonssons Minneslopp. Det är naturligtvis ett kallblodslopp och hästarna skall köras av kvinnliga körsvenner. Det är utskrivet för kallblodiga hästar som tjänat 100 000 – 225 000 kr, med hela 75 000 kronor i förstapris. Distansen är 2140 meter med autostart.

- Det känns självklart att vi just här på Umåker kör detta minneslopp, som tillkommit i samarbete med Sleipner på såväl lokal som central nivå. Till stor del via Carinas Sleipnervän Torgny Kärrman. Carina var ju en synnerligen hängiven och engagerad hästvän som brann för travsporten. Hon stod stadigt med båda fötterna på jorden och hade ett stort intresse av sportens alla led, som uppfödare, hästägare, tränare och körsven och missade nog inte många travdagar här på Umåker. Och vi vet ju hur enormt uppskattad hon var inom Sleipner där hon var verksam i stort sett under hela sitt liv, säger Umåkers sportchef Håkan Persson.

 

Carina Jonsson var också på många sätt en pionjär och orädd föregångare inom travets föreningsliv. Hon var under en period sport- och travbanechef på Umåker och införde tidigt ungdomssatsningar vilka lett till dagens travskolor runt om i landet. Hennes engagemang inom Sleipner är omvittnat och vi är många som sörjer hennes allt för tidiga bortgång. Carina avled 12 januari detta år (2023) och är stort saknad.

- Att hedra Carina och hennes gärning är en självklarhet för oss, så även att minnesloppet körs för kallblod. Sedan diskuterades övriga förutsättningar och vi stannade vid kvinnliga körsvenner, fortsätter Håkan som också berättar om den insamling man enats om att stödja via Umåkers hemsida;

- Det känns också fint att vi tillsammans även försöker bidra på det sättet. Det växte fram ett givet beslut under processen och vid samtal med Sleipner och Carinas sambo Bosse Lindström, att vi även skall göra detta efter den hemska sjukdomen som drabbade Carina. Och det känns särskilt bra att vi gör detta tillsammans. Riks-Sleipner är med i stöttningen och de lyfter dessutom själva loppet med hederstäcke och fina hederspriser, avslutar Håkan.

 

Umåker kör alltså detta minneslopp under årsfinalen, måndag 25 december (juldagen). Fullständig proposition, se månadshäftet (december) eller hemsidan www.travsport.se

 

Du kan vara med och bidra till att stötta insamlingen till Hjärnfonden, genom att gå in på Umåkers hemsida (www.umaker.se) och där följa instruktioner via texten om Carina Jonssons Minneslopp.

 

//BOM

Publicerad tisdag 5 december 2023. webb@sleipner.org