Ove tillbaka i vinnarcirkeln

Allra Best och Ove Jansson i segerdefilering efter triumfen i anrika Sleipner UV:s lopp vilket då 1983 var värt 5.000 kronor i förstapris.


Härom veckan agerade Ove Jansson prisutdelare i årets upplaga av Sleipner UV:s lopp på Gävletravet. Samma lopp som Ove själv vann 40 år tidigare med sin egen Allra Best.

– Det var härligt, jag åkte ifrån ”Lång-Einar” (Johansson) under slutbiten, minns Ove.

 

Sleipners avdelning UV (Uppland Västmanland) startades 1976 och därefter kom man också igång med egna årliga kallblodslopp på Gävletravet och även i Eskilstuna.

I december 1983, den elfte för att vara exakt, var det dags för loppet i Gävle där Ove Jansson startade sin egen Allra Best.

– Jag minns loppet mycket väl, säger Ove vilket väl är logiskt då han vann det hela.

Resultatlistan från 11 december 1983 då Ove Jansson vann Sleipner UV:s lopp på Gävletravet med sin Allra Best till det glada vinnaroddset 14.59.

Ove berättar glatt om triumfen:

– Det var kul, mycket folk på platserna där jag och ”Lång-Einar” Johansson (bakom favoriten Möllebos Jerker) hade en duell sista 500, 600 meterna. 50 kvar skrek jag åt honom ”Nu jävlar anamma är det klart” vilket han skrikandes medgav; ”Jag får åka hem och ladda om”, skrattar Ove åt segerminnet.

Då, för 40 år sedan, var förstapriset i loppet 5.000 kronor vilket var en fin summa på den tiden och spelarna kunde också vara belåtna då vinnaroddset 14.59 betalades ut för totoinsatserna på Allra Best som var en egen Ove-uppfödning (Steggbest-Tideflickan).

Allra Best och Ove Jansson vann då för 40 år sedan loppet säkert med 2.5 längd.

I dag 79-årige Ove har bott i Fjärdhundra mellan Sala och Enköping i hittills 47 år men i yngre år handlade det inte om trav utan tidigt om lastbilar och ett jobb med att köra runt mjölkbilar hos bönderna för att hämta deras leverans av den vita varan.

– Det var så jag kom in i det hela, jag kom med mjölkbilen till en bonde som höll på med nordsvenskar, han höll just på att sela ut en häst och frågade pappa om han ville provköra.

– Pappa nekade men sa att grabben nog vill prova och syftade på mig. Jag fick köra hästen Afrodite som han Ivan Gustafsson hade och då blev jag fast i travet i allmänhet och kallblodstravaren i synnerhet.

Ove började engagera sig i travsporten.

– Jag var då 18, 19 år och började åka runt med Ivan och andra gubbar till många travtävlingar på den tiden.

Ett tag senare var Ove på besök hos Runo Sjöberg som hade många bra hästar på den tiden.

– Jag kikade mig för och köpte då min första egna travhäst i tvååriga kallblodet Tideflickan.

– Hon var inte inkörd så vi hade mycket jobb innan vi kom igång och kunde börja tävla.

Tideflickan gjorde inget större väsen av sig på tävlingsbanorna men väl som blivande mamma till bland annat just Allra Best som vann närmare tiotalet lopp för och med Ove.

– Allra Best var en fin och bra travare, Tideflickan tog jag några fler föl efter men det handlade inte om någon direkt uppfödningsverksamhet. Hon lämnade dock någon fler som tjänade drygt 100 000 kronor vilket var mycket då, menar han.

Ove har också varit engagerad i Sleipners UV-avdelning (Uppland Västmanland) som styrelseledamot och travet följer han än i dag riktigt intensivt:

– Men det är inte som förr, har blivit annorlunda. Nu är det mest ATG Live-sändningarna som gäller, jag har blivit bortskämd vilket på sitt sätt är tråkigt jämfört med när jag åkte runt mycket på travtävlingar, tycker Ove.

2023-års upplaga av Sleipners UV:s lopp i Gävle såg Joakim Eskilsson vinna med pappa Claes-tränade Vinn Tabac för att efter loppet mottaga pris av Ove Jansson som alltså själv vann samma lopp 40 år tidigare.

Prisutdelning efter 2023-års upplaga av Sleipner UV:s lopp på Gävletravet. Birgitta Karlsson och Ove Jansson uppvaktade Vinn Tabac och segerkusken Joakim Eskilsson.

– Det var också lite speciellt och extra roligt att en Tabac-häst vann då jag varit ihop med Gert-Ove ”Tabac” Karlsson sedan 1960-talet, berättar kallblodsentusiasten Ove Jansson.

Nämnas kan också att förstapriset i loppet nu 2023 var 40.000 riksdaler till Vinn Tabacs ägare Thomas Karlsson och Claes Eskilsson.

Joakim Eskilsson och Vinn Tabac vann årets upplaga av Sleipner UV:s lopp i Gävle.

 

//Gunnar Eriksson

Foto: PRIVAT

Publicerad måndag 18 december 2023. webb@sleipner.org