Sju har redan dubblat

Vi summerar januari månad genom att helt enkelt redovisa kallblodstravare som redan inlett säsongen med två segrar. Samt Soldhöjdens Drake (bilden/TR Media) som segrade i anrika Sven O Perssons Minne.


Sven O Perssons Minne kördes på Östersundstravet 21 januari inom ramen för V75-spelet. Till stor glädje på mycket hedrande sätt för att vårda minnet av en av kallblodssportens främsta företrädare genom tiderna. Sven O Persson skulle vi enkelt kunna skriva en bok om. Här nöjer vi oss med att konstatera att han var med redan från starten vid byggandet av Östersunds travbana under 30-talet. Han var ordförande i Jämtlands Travsällskap 1936 – 1971 (!), vice- och ordförande i ST i början av 70-talet och med vid bildandet av ATG (1974). Han var mycket aktiv som uppfödare, ägare, tränare och körsven med segrar i de allra största loppen som kördes. Bäst av alla den stora favorithästen Roger som bland annat deltog i klassiska landskamper mot Norge åtta år i följd, 1946 – 53. Han erhöll utmärkelsen Travets Hedersman 1972.

Årets upplaga av hans minneslopp höll oerhört hög klass med bland annat tre olika V75-vinnare under december månad, fjolårsvinnaren av Sjunga Best Minne och därtill flera kommande kallblodsstjärnor. Loppet höll vad det lovade och i en tät drabbning var det till slut Ola Åsebös Soldhöjdens Drake som välförtjänt spurtsegrade tillsammans med Torbjörn Jansson. Solvallakusken härstammar själv från kallblodstrakter runt Åmål och menade efter triumfen att han håller segern i just detta lopp väldigt högt.

Soldhöjdens Drake är därmed det kallblod som dragit in mest pengar hittills i år. Dock inte segerrikast. I topp hittar vi sex andra fina kallblodstravare som redan segerdefilerat två gånger under januari månad. Nioåriga valacken Laggaprinsen (B.W.Modde – Mo I Rana) har alltid visat stora fartresurser och inledde tävlingskarriären lovande. Sedan har det strulat i omgångar och under slutet 2021 och hela fjolåret var hästen utleasad till Robert Wilhelmsson. Där började han också bra men i slutet uteblev resultaten och leasingavtalet avslutades. Nu är hästen åter hemma hos uppfödarna/ägarna Cash Out HB, Timrå och har verkligen hittat stilen igen för Bergsåkersamatören Per-Eric Hjerpe. I årsdebuten blev det seger i ett Dubbelcups-försök på Umåker och senast spurtade hästen till säker seger under Östersunds V75-dag. Ett fint lopp med hela 100 000 kr i förstapris vilket innebär att Laggaprinsen redan tjänat 150 000 kr i år.

Lika mycket har den forne Kriterievinnaren Bäcklös Uriel dragit in. När han segrade i V75-loppet Helge Solos lopp på Färjestad den 7 januari var det faktiskt hans första fullträff sedan just Kriteriesegern på Dannero den 11 augusti 2019 (!). Det har mest bara strulat för den karismatiske hingsten som även kombinerat tävlandet med avelsarbete. Men nu är han verkligen på rätt väg igen. Segern har följts upp med andra i slutet av månaden och det blir spännande att följa Bäcklös Uriel (som numera tränas av Jan-Olov Persson) framöver.

Skellefteåtränade ston i topp!

Övriga som redan dubblerat i år är Jens Erikssons Fyrkrafs (Tekno Odin – Mjölner Stilig) som dragit in 65 000 kr via två raka triumfer i Boden. En fartfylld krabat som verkar trivas fint på isbana och åtminstone hittills fungerar bäst i ledningen. Brodern Leif tränar Pila Mollyn (Lome Elden – Sorm Brith) som också hunnit segerdefilera två gånger redan i år. Hon återkom efter 1,5 års lång frånvaro med en andraplats i december. I januari har hon vunnit hemma i Skellefteå och på Umåker och det skulle förvåna om hon inte vinner fler lopp under året.

Bröderna Erikssons Skellefteåkollega Jerker Bjurman brukar också ha hästar som tävlar framgångsrikt på isen. Toppstammade Saga Kiro (Tekno Odin – Ängskalla) hävdades sig väl under fjolårets debutår och verkar ha härdats på rätt sätt. Fyraåringssäsongen har inletts strålande med två ”enkla” segrar som lovar gott inför kommande bataljer mot övriga kulltoppar.

Ytterligare ett dubbel-sto hittar vi på Bergsåker. Femåriga Ethel (Järvsöviking – Järvsö Ninja) har föregåtts av ett gott rykte. Hon tränas av amatören Stefan S Persson och segrade som treåring i debuten och vann sedan ytterligare ett lopp det året. Fjolåret blev en flopp med två misslyckade starter men nu har Ethel kommit tillbaka med besked. Stoet har verkligen imponerat vid två raka på hemmabanan Bergsåker under januari månad och fortsättning lär följa, hon har åtminstone visat fart som duger en bra bit upp i klasserna.

Noterat) Laggaprinsen som vi skriver om ovan, har för övrigt en helbror som heter Laggablixten. En femåring som kommit igång sent men inlett lovande. Tog sin första seger i december förra året och har redan spräckt nollan i år. Han delägs av Östersundsamatören Caroline Bränngård och Monica Nilsson.

//BOM

Publicerad lördag 4 februari 2023. webb@sleipner.org