Bäcklös Uriel en vinnare igen

2019 års svenska Kriterievinnare Bäcklös Uriel gick sedan segerlös i nästan 3,5 år. I år är han en av hela landets segerrikaste hästar med fyra fullträffar på fem försök.


Det är ju ofta upp och ner med travet och många pendlar mellan hopp och förtvivlan. Men inte var det väl någon som trodde att det skulle gå så lång tid till nästa seger då Bäcklös Uriel skar mållinjen som Kriterievinnare på Dannero 11 augusti 2019. Ledning från start till mål i läcker stil på nya svenska rekordet 25,6/2140a vilket belönades med 600 000 kronor. Men därefter följde en problemfylld tid.

- Vi gjorde inga fler starter med honom som treåring och vinterträningen gick bra. Han årsdebuterade som fyraåring i mars och gjorde ett bra lopp men sedan var han sjuk i omgångar under hela den säsongen. Han drabbades av halsinfektioner i flera omgångar och genomgick tre penicillin-kurer. Det blev tyvärr aldrig något kontinuerligt tävlande. Däremot vill jag bara påpeka hur fort man glömmer saker när man håller på med det här. Hästen gjorde det ändå väldigt bra. Han blev tvåa i sitt Derbykval och sedan femma trots galopp i finalen. Som fyraåring tjänade han faktiskt mer än 120 000 kronor på sju starter och så många fyraåringar som gjort det har då jag inte haft, säger Nicklas Blom som dock stod inför ett ännu tuffare år 2021.

Femåringssäsongen blir ofta jobbig för hästar som tjänat en del pengar. Och Bäcklös Uriel skulle dessutom kombinera tävlandet med avelsarbete.

- Det blev inget bra. Aveln tog väldigt hårt på honom. Och på mig…

- Jag körde mellan hemmet och Hudiksvall flera dagar i veckan med honom, ja det blev ju nånstans mellan 35 – 40 mil varannan dag under en lång period. Det blev bara en start det året och därefter beslutade vi att helt enkelt låta honom stå kvar hos Jan-Olov Persson, berättar Blom som naturligtvis har all anledning vara nöjd med den satsningen.

Under fjolåret kom Bäcklös Uriel igång allt bättre och den säsongen summeras i sex pallplatser på 18 starter och nästan 180 000 insprunget. Dock ännu ingen seger.

I år har Bäcklös Uriel gjort fem starter och vunnit fyra av dessa. Totalt har han redan i år tjänat 349 655 kronor och som det ser ut just nu är han definitivt på väg att etablera sig i det absoluta toppskiktet. I årsdebuten 7 januari segrade han i Helge Solos lopp på Färjestad och senast vann han kallblodsloppet som kördes på Momarken under något besvärliga förhållanden.

- Jan-Olov låter väldigt nöjd med honom och så länge det fungerar så här bra får ju hästen givetvis stå kvar hos honom. Han är ju också väl medveten om att jag har två söner som också är proffstränare så han känner nog pressen, skrattar Blom som faktiskt flyttat från gården Bäcklösen och numera är granne med ena sonen.

- Ja, vi har köpt en granngård till Oskar i Östervåla. Vi hade nog haft funderingar på att flytta en längre tid eftersom jag hade så dåligt med mark på förra stället. Det här är en drömgård med 47 ha mark så det känns väldigt bra dagen, fastslår Nicklas som har fortsatta planer på att vara med i de större loppen.

För närvarande har de nämligen 12 hästar på gården. Fem 1-åringar, fyra 2-åringar och tre fölston. Och eftersom han blivit granne med Oskar får han ju även se när fine Bäcklös Faron trimmas inför kommande stordåd.

Ny gård på annan ort. Men uppfödarnamnet Bäcklös blir garanterat kvar.

- Vi ändrar inte på det. Dels finns det ingen direkt anledning, och sedan är ändå Bäcklös så pass etablerat och välkänt numera. Det behåller vi trots flytten, summerar Nicklas Blom.

//BOM

Publicerad torsdag 23 mars 2023. webb@sleipner.org