Kallblodspropaganda

Vid onsdagens tävlingar på Bergsåker var det kallbloden som imponerade allra mest.


Kallbloden har fått en allt mer given plats i samband med de större speldagarna stort riksintresse. Vid Bergsåkers V86-tävlingarna den här veckan kördes tre jättefina kallblodslopp.

I ett Sleipner Cup-försök segrade Guli Hektor på toppfina 26,1/2140 efter ledning från start till mål. Dugliga konkurrenter jagade förgäves och det är sannerligen inte lätt att hämta in tillägg med såna här springare 20 och 40 meter före. Torbjörn Jansson hade koll på klockan när han gästkuskade åt tränaren Öystein Tjomsland som verkligen hade ”ställt i ordning”. Detta var Guli Hektors årsdebut efter ett halvårs frånvaro. Han tog sin tredje seger i tionde starten och blir mycket spännande att följa framöver.

Det har tidigare körts två försök i Sleipner Cup vars finaler avgörs på Rommetravet 19:e maj med 150 000 kr i förstapris i såväl öppna som stoklassen. De tidigare försöken har vunnits av Lill Modde och Siri Donna.

Segermaskin

Farmpilot är med kraftfulla steg på väg upp genom klasserna. Nu imponerade han stort vid seger i ett DC-försök då han avgjorde retfullt enkelt inne på upploppet. Tränaren Jessika Sidbäck körde ett perfekt lopp. Tog det lugnt från början, avancerade sedan framåt till tredje ytter  och därefter sattes attacken in i precis rätt läge. Farmpilot ger ett mäktigt intryck och kom nu hem på 25,1/1660 utan att pressas det minsta. Hästen var segerlös efter nio starter då han kom till amatörparet Jessika Sidbäck och Cecilia Frank-Nordin. I deras ägo har han nu tagit elva segrar på 17 starter. Sex av nio ifjol, detta var tredje raka i år och Farmpilot har vunnit sju av de senaste åtta starterna!

Detta var det andra försöket i detta Dubbelcupsmeeting. De tidigare försöken har vunnits av två topplöften i form av Klack Molle och Fyrkrafs. Fortsätter det i den här stilen blir Dubbelcupsfinalen i Gävle 20:e maj något alldeles extra.

Kvisslebruns lopp

Bergsåker körde även årets upplaga av Kvisslebruns lopp och här övertygade Järvsöodin (bilden) åter stort. Marcus Lilius körde direkt till tät och lät den urstarke tioåringen anföra i tufft tempo via 21,2/500m och 22,6/1000m. Inne på upploppet gled Järvsöodin undan till säker seger på 23,7/2140a vilket belönades med 60 000 kronor. Hästens andra storloppssegrar just på Bergsåker där han ju även triumferade i Alf Jonssons lopp (V75) i februari månad.

//BOM

Publicerad torsdag 16 mars 2023. webb@sleipner.org