Selma tvåa i debuten

Alla hästar föds med stora förväntningar. Vissa dock större än andras.


Som dotter till Lannem Silje (bilden, flankerad av Ola M Skrugstad och Tor Wollebaek) är det klart att tävlingsdebuten följs med lite extra stort intresse. Fantomstoet Lannem Silje (född 2010) tog ju 46 segrar på 54 starter och noterade (som 5-åring!) rekordet 18,8ak vid bejublad seger i Elitkampen på Solvalla. Första avkomman Lannem Stina (född -17 e Dotterud Teddy) blev skadad och togs direkt till aveln, där hon har sin förstfödda son i Lannem Pär (född -22 e Tekno Odin). Sedan har ”Super-Silje” lämnat Lannem Stella (Tekno Odin) som under fjolårets debutsäsong tog sju segrar på åtta starter. Och nu var det alltså dags för Lannem Selma (Tekno Odin) att för första gången beträda banan i tävling.

Lannem Selma tränas av Jan-Olov Persson som också skötte tömföringen i ett stolopp för lägsta klassen i Bollnäs 14 mars. Det blev dubbla galopper men via en rykande snabb avslutning sista halvvarvet var hon ändå nära att hinna fram till seger, knappt slagen av debuterande fyraåringen Hällgårds Dagny (B.W.Modde – Terneluna) som tränas av ägaren Jonny Jansson, Krylbo och kördes av Per Nordlund. Båda stona noterade 35,0/2140.

Treåringarna börjar komma ut på tävlingsbanorna. Vi har tidigare skrivit om Eskils Oda som blev den första i kullen födda 2020 att vinna lopp. I det första Inskolningsloppet som kördes i Bollnäs i början av mars vanns av B.W.Zorro (Ingbest – B.W.Gullamaja) för sin tränare Jan-Olov Persson. Nästa Inskolningslopp körs i Östersund 21 mars dit det anmälts sju debutanter.

//BOM

Publicerad torsdag 16 mars 2023. webb@sleipner.org