Nytt kallblodslopp på Solvalla

Solvalla förstärker Elitloppshelgen med ytterligare ett kallblodslopp.


Kallbloden har alltid varit ett mycket populärt inslag under Elitloppshelgen på Solvalla. Just Elitkampen ofta faktiskt ett av de allra mest bejublade loppen med historiskt profilstarka vinnare som till exempel Alm Svarten, Viesker och Järvsöfaks.

Sedan några år tillbaka har det tillkommit ett s k Speed Race även för kallbloden. Loppet körs under fredagens lunchtrav över 640 meter autostart med 100 000 kronor i förstapris. Elitkampen körs ju traditionsenligt under söndagen med hela miljonen till vinnaren. Nu lägger Solvalla till ett kallblodslopp även under lördagens tävlingar vilket såklart är mycket positivt för kallblodssporten. Kallblod på plats alla tre tävlingsdagarna alltså!

Alla tre loppen är öppna för svenska, norska och finska kallblodiga hästar. Lördagens nya lopp körs med fördel ston. Loppet är utskrivet för hingstar/valacker som tjänat 500 000 – 1 500 000 kr, medan det är öppet för ston som tjänat lägst 500 000 kr. Som till exempel Stjärnblomster (bilden).

Nationella propositionsskrivaren Mattias Stenby har såklart varit inblandad i diskussionerna som föregått Solvallas beslut att lägga till det nya kallblodsloppet.

- Det började pratas om detta ganska tidigt. Sleipner hade fört en diskussion med Solvalla om detta, och sportchefen Anders Malmrot tyckte väl direkt att det var en bra idé. Sedan var det ju inte givet hur loppet skulle utformas utifrån hur tävlingsprogrammet ser ut i övrigt. Men vi landade i den här varianten med ett lopp som skulle kunna gynna det vi kallar ”Silver-klassen” med fördel för ston som normalt har svårt att hävda sig i den absoluta eliten, inleder Mattias Stenby.

- Ett lopp som självklart inte får konkurrera med Elitkampen men ändå håller hög klass. Vi tror att detta är en bra proposition för just den målgruppen och en ytterligare fördel är att tränare från Norge och Finland får möjlighet att gästa med två eller flera kallblod. Alla tre kallblodsloppen är ju öppna även för de finska hästarna. Jag tror att det här blir ett roligt lopp som passar väldigt bra in under lördagen, avslutar Stenby.

Årets Elitloppshelg körs fredag 26 – söndag 28 maj.

Fre 26/5; Speed Race. 640a. Förstapris: 100 000 kr.

Lör 27/5; Fördel ston. 2140a. Förstapris 100 000 kr.

Sön 28/5; Jim Fricks lopp – Elitkampen. 1640a. Förstapris 1 000 000 kr.

Precis som vanligt alltså. Sista helgen i maj med söndagens Internationella drabbning Elitloppet som kronan på verket. Elitloppet - en gång om året!

//BOM

Publicerad torsdag 16 mars 2023. webb@sleipner.org