Verksamheten växer hos Carola Huber Guldhag

I Mårtensboda mellan Burträsk och Lövånger i Västerbotten huserar kallblodsuppfödaren Carola Huber Guldhag med maken Peder och en flock hästar.


I Mårtensboda mellan Burträsk och Lövånger i Västerbotten huserar kallblodsuppfödaren Carola Huber Guldhag med maken Peder och en flock hästar.

Detta i årets uppfödarstatistik med trevligt rekordstora siffror.

– Det är lite kul att gå in och kolla hur vi ligger till i hela Sverige men i sak förändrar ju inte statistiken någonting, menar Carola (ovan med S.S.Hildur som är mamma till bland andra Guldhagens Pirat och nu dräktig med Lome Brage).

Carola Huber Guldhag har alltid haft hästar i sin närhet.

– Morfar var B-tränare och bror till Lasse Lindberg på Bergsåker där jag i unga år var och åkte med bakom hästarna, berättar Carola som tidigt började med ridning – ”Det fanns då inte travskolor på samma sätt som i dag ” – men senare trillade in på travet och har blivit kvar där.

Dottern Erica är den som i dag står för familjens tävlande såväl som montéryttarinna som i sulkyn.

– Vi hinner inte med det också, har B-tränarlicensen vilande och de två tävlingshästar som vi äger är utleasade, berättar Carola som en gång i tiden började med uppfödning av gotlandsruss.

– Sen när barnen blivit äldre sadlade vi om till kallblod.

S.S.Hildur och Guldhagens Sören som är helbror med framgångsrika Guldhagens Pirat. ”Hildur” är nu dräktig med Lome Brage.

2012 fick paret sitt första kallblodsföl.

– Det kom sig av att vi mer eller mindre tog över ett sto som en bekant hade och hittade en hingst som fanns i närområdet, det var ingen satsning utan bara roligt att testa.

Det blev även ett föl 2013 men inget 2014…

– Vi hade dock fått blodad tand och skaffade några bra ston och 2015 kom vår första riktiga kull och sen har det rullat på.

Fram till detta år har det resulterat i tre, fyra föl per år…

– Nästa år blir det sju föl om allt går bra vilket är en rejäl ökning jämfört med tidigare.

Månmoa som är mamma till Guldhagens Oscar och Guldhagens Måna vilka haft framgångar på travbanorna i år. Månmoa är dräktig med Lome Brage.

För dagen finns nio avelsston på ranchen i Mårtensboda varav åtta är kallblod.

– Det känns lämpligt, tycker Carola som, precis som maken Peder, har heltidsjobb på sidan om uppfödarverksamheten.

I eget namn har Carola 27 uppfödningar registrerade – ”Vi har dessutom några delade med andra som Stall Cahling” – och det är i år dessa verkligen tagit för sig i loppen och det med ”förnamnen” Guldhagens efter, logiskt, uppfödaren Carolas efternamn.

– Men det var inget genomtänkt utan blev bara så, skrattar hon.

Peder Huber håller i Vesle Fuxan som är mamma till Guldhagens Qiwi som ”premat” och kvalat nu i höst som tvååring. Fuxan är dräktig med Briskeby Philip.

Det är alltså i år 2023 ”tävlingsbreaket” kommit för de Carolauppfödda hästarna.

– Visst är det så, Guldhagens Pirat har lyckats allra bäst då han under denna debutsäsong tjänat nära 400.000 och vunnit hälften av sina starter och då flera fina lopp som Hälsinglands Treåringspris och Jöns Olofssons Minne i ägo och träning hos Carl-Gustav Andersson i Tierp, konstaterar Carola som självklart följer alla sina uppfödningars framfart på tävlingsbanorna:

– Sällan på plats men väl via dator och tv, just nu finns det tolv Guldhagenhästar på olika träningslistor och är också bra att hästarna finns på många olika ställen och banor och visst har vi märkt att det nu är många fler som upptäckt oss.

Peder myser med årsfölet Guldhagens Sindy (Ingbest–Sindys Tove).

När vi börjar prata utveckling och framtid så har Carola läget helt klart för sig:

– Eftersom jag och gubben ska bli minst hundra år gamla så finns det mycket planer på bland annat nya hagar och att bygga om kodelen till stall men sen ska det också finnas både tid och pengar innan det blir verklighet.

– Om det här är en lämplig nivå på verksamheten vet jag inte men vi ska i alla fall inte minska ner på det.

Carola säger att hon går mycket på känsla när det gäller val av hingstar…

– Visst kollar jag lite på stammar men det är ändå känslan som gäller, det behöver inte alltid vara det värsta eller mest uppsnackade.

– När det gäller Guldhagens Pirat (Ingbest–S.S. Hildur e Bork Odin) var det bara solklart för mig att välja Ingbest, sen blev det en repris varför vi i Guldhagens Sören har en helbror till ”Piraten” född i år.

Carola och S.S.Hildur får besök av vackra Guldhagens Sören.

I Mårtensboda, där dom sedan 2018 också driver en seminstation, trivs familjen Huber Guldhag mycket bra med sina hästar och verksamheten.

– Vi lägger, som alla, oerhört mycket tid på det här där bara vardagliga saker som höhämtning, fylla på vatten och hovslagarbesök tar sin tid. Vi har aldrig räknat på hur mycket tid vi lägger ner och det ska man väl inte heller göra, menar Carola Huber Guldhag som tar allt större andelar då det gäller kallblodsuppfödningen i Sverige.

Text: Gunnar Eriksson.

Foto: Privat.

Publicerad torsdag 23 november 2023. webb@sleipner.org