Avelsvärdering på Wången

Åtta av nio visade hingstar godkändes vid årets avelsvärdering.


Åtta nya hingstar är avelsgodkända efter årets avelsvärdering på Wången. Nio hingstar visades under två dagar, 15 – 16 september och natursköna Wången stod som vanligt för ett utmärkt värdskap. Vi bjöds på underbara höstdagar med som vanligt trevlig samvaro, god mat och härlig stämning.

Till en början hade elva hingstar anmälts men vi fick tyvärr inte se den strukna duon Backegubben och treåriga jämthästen Ellbert. Av de övriga godkändes samtliga utom Dellenit på grund av hovbroskförbening.

Godkända;

Ard, född 2015 e Moe Odin – Arien e Lome Elden

Järvsö Kurt, född 2018 e Järvsö Björn – Järvsö Emma e Elding

Lundåsens Teknik, född 2018 e Tekno Odin – Pyraksa e Järvsöfaks

Björs Balder, född 2019 e Smedheim Solan – Björs Faxa e Järvsöfaks

Juni Blixt, född 2019 e Tekno Odin – Juni Fax e Järvsöfaks

Envis, född 2019 e Lome Brage – Lax Vilja e Moe Odin

Brolin, född 2019 e Lome Brage – Salte Oda e Tekno Odin

Lill Modde, född 2019 e B.W.Modde – Kremelina Best e Krembest

Järvsö Kurt var den enda hingsten som genomförde körprovet och erhöll en utmärkelse för det utmärkta sätt han gjorde detta på. Martin Lundahl (Lundåsens Teknik) fick pris för bästa visning, och utmärkelsen Best In Show gick till Brolin som visades av Leah Jacobsen (artikelns huvudbild).

Lundåsens Teknik och Martin Lundahl.

Avelsvärderingsnämnden bestod av Staffan Falk (ordf), Torstein Gudmestad, Torgny Kärrman, Mari Foss Fröhaug, Tor Formo och Ewa Korbutiak.

Samtliga offentliga omdömen finns att läsa på www.travsport.se (nyheter). Vi tipsar om möjligheten att se filmer från avelsvärderingen på Svensk Travsports Youtube-kanal eller under rubriken Avelsnördigt på breedly.com. Här kan man se det mesta av intresse från de två dagarna, bland annat flera intervjuer gjorda av skickliga berättaren Tony Ryttar.

//BOM

Publicerad måndag 2 oktober 2023. webb@sleipner.org