Majblomster – Den nya Drottningen

Prinsessan har tagit över tronen. Treåriga stoet Majblomster signerar en makalös debutsäsong med sju segrar och nästan 1,5 miljoner kronor intjänat.


I åtminstone det som kan kallas modern tid kan vi inte påminna oss om ett prestationsmässigt bättre resultat än det som Majblomster mäktat med detta år gällande svenskfödda kallblod. Faktum är att vi måste titta på norska superstoet Lannem Silje för att kunna göra relevanta jämförelser. Majblomster är dessutom unik med trippeln Kriteriestoet i Sverige, samt Hoppekriteriet och Oaks i Norge. Lannem Silje givetvis också trippel-vinnare, men strået vassare ändå med dubbla triumfer i de öppna klasserna. Norskfödda Eldsiri vann också de tre stora årgångsfinalerna som treåring.

-         - Majblomster är i alla fall ensam om bedriften som svenskfött sto. Och vi kan glädjande konstatera att förutsättningarna för stona kraftigt förbättrats de senaste tio åren. Majblomster har väl tjänat ungefär en halv miljon mer än Eldsiri under treåringssäsongen. Sammantaget råder det ingen som helst tvekan om att Majblomster redan är ett av de absolut bästa kallblodsstona någonsin, konstaterar tränaren Jan-Olov Persson som om någon borde ha koll på den saken.

Storyn bakom systrarna Stjärnblomster och Majblomster är dessutom synnerligen ovanlig. Modern Järvsö Blomster (född 2009) skadades och då trodde många att tävlingskarriären var över för hennes del. Hon hade ju inlett synnerligen lovande då man valde att låta betäcka henne med B.W.Modde. Resultatet av detta blev alltså Stjärnblomster (född 2014). Järvsö Blomster gjorde sedan comeback på tävlingsbanan och vann bland annat Sto-SM. Totalt blev det 13 segrar och 1 451 000 kr intjänat. Hennes debutsäsong som treåring gav för övrigt två segrar och drygt 185 000 kr.

Järvsö Blomster tillsammans med Henrik Svensson efter seger på Bergsåker 2016.

Märkligt nog kom sedan historien att upprepa sig. Tränaren Jan-Olov Persson var inte alls med på noterna gällande Järvsö Blomster. Men när även dottern Stjärnblomster ådrog sig en skada var han lättare att övertala. Betäckning med Tekno Odin och sedan comeback. Stjärnblomster tog också två segrar som treåring och tjänade 280 000 kr. Efter att hon blivit mamma har hon dominerat stort med ytterligare 30 fullträffar och totalt 3,8 miljoner insprunget. Hittills. Segrar i flera storlopp och rekordet mäktiga 20,2 noterat vid seger över kort distans. Och ”still going strong”. Det kommer säkert mer från den kanten.

Och här Stjärnblomster tillsammans med Magnus A Djuse efter segern i årets Sto-SM.

Järvsöblomster har efter sin tävlingscomeback fått ytterligare fyra avkommor födda 2019 – 22. Majblomster inledde precis som sin mor och storasyster med seger i tävlingsdebuten då hon redan i april dansade runt banan på 30,9/2140m. På en något tung banan dessutom. Hon hade såklart blickarna på sig. Stammen förpliktar och hon hade visat upp sig i godkänt premielopp via 58,1 redan ett år tidigare, och sedan kvalat i oktober som tvååring på 39,3. I den andra starten blev hon diskvalificerad för galopp men efter det har vägen mot stjärnhimlen varit i stort sett spikrak. I tredje raka segern vann hon Kriteriestoet på Dannero på svenska rekordet 26,4/2140a. Hon blev sedan tvåa i uttagningsloppet till norska Hoppekriteriet på Bjerke, men vann finalen på fenomenala rekordtiden 23,6/2100a. Därefter har alltså Majblomster även segrat i försök och Oaksfinal på Momarken. Totalt sju segrar på årets nio starter har alltså inbringat hela 1 469 660 kronor. År 2013 tjänade Lannem Silje cirka två miljoner kronor på sina 13 segrar och en andraplats på 14 starter. Anmärkningsvärt är dock det faktum att samtliga dessa starter och segrar inte finns redovisade på www.travsport.se. Hennes notering 24,6/2140a vid segern i Svenskt Kallblodskriterium var hur som helst en tid som väl ingen trodde skulle slås ”bara” tio år senare. Om ens någonsin…

-          - Nej, det känns helt orealistiskt. Till och med efter att det faktiskt har hänt. Majblomster slog dessutom det rekordet med en hel sekund. Och på det sättet som loppet blev kört med en 1,20-speed i 300 meter mitt i loppet, och då spatserade hon ju bara undan sista biten. Nej. Det kan väl ingen ha trott vara möjligt, spekulerar Persson som också meddelar att det troligen inte blir någon fler start i år.

-          Nej, knappast. Hon har ju nyss kommit hem igen efter flera långresor och nog har hon gjort sig förtjänt av lite semester, avrundar han.

Majblomster med hederstäcke och lagerkrans efter triumfen i Kriteriestoet på Dannero. En bedrift som varken mor eller storasyster mäktat med. Järvsö Blomster trea 2012 (Hulte Nova vann), och Stjärnblomster oplacerad som förhandsfavorit efter kvalseger 2017.

Som ren kuriosa kan även nämnas att det endast är fem varmblodiga treårsston som tjänat mer pengar än Majblomster i år. Och hon är även årets hittills vinstrikaste kallblod alla kategorier. Tvåa i den listan är Bäcklös Uriel med nio segrar och nästan 1,1 mkr intjänat. Därefter följer Björs Balder (sju segrar/976 667 kr), Tangen Bork (4/900 000) och B.W.Sture (3/830 403). Detta om något en talande sammanfattning av Majblomsters fantastiska debutsäsong på tävlingsbanan.

Majblomster är uppfödd av Manapå HB mfl och ägs av Stall Rabatt. Ett härligt gäng bestående av flera stora travprofiler som de senaste tio åren upplevt den stora hästägaredrömmen. Om och om igen. Och igen… Stoet tränas som nämnts ovan av Jan-Olov Persson och hittills är det Mats E Djuse som kört i samtliga starter.

//BOM

Foto: TR Media (GirlPower HB).

Publicerad tisdag 24 oktober 2023. webb@sleipner.org