Stiftelsen Järvsöfaks bidrar med Kallblod till Travskolor

För att hedra Järvsöfaks minne och främja den framtida kallblodssporten har Stiftelsen Järvsöfaks bildats. I år har stiftelsen bland annat bidragit till inköp av kallblod till travskolor.


Idén om en stiftelse i Järvsöfaks namn kommer från hans uppfödare, tränare och livslånga vän Jan-Olov Persson. Syftet med stiftelsen är att i samverkan med kallblodsorganisationen Sleipner främja kallblodstravaren och kallblodssporten i Sverige genom utbildning, forskning och utveckling samt att lyfta fram engagerade personer inom kallblodssporten. Stiftelsens mål är att skapa förutsättningar för en fortsatt hållbar utveckling av kallblodssporten in i framtiden.

Stiftarna består förutom av Jan-Olov Persson också av Svensk Travsport, ATG, Södra Hälsinglands Travsällskap, Norra Hälsinglands Travsällskap, Travklubben Sleipner och Menhammar Stuteri. Som medgrundare finns också Agria Djurförsäkringar och Hudiksvalls kommun. Därutöver har tillkommit ett flertal sponsorer.

I år har stiftelsen bland annat bidragit med pengar till två av landets travskolor för inköp av kallblod till verksamheten. Det är travskolorna som drivs vid Bergsåkers och Danneros travbanor som givits denna möjlighet.

-        - Meningen är ju att pengarna ska växa och att överskott ska bidra till många olika saker inom stiftelsens ändamål. Av medel som skapats har vi nu delfinansierat inköp av kallblod till två travskolor, något vi hoppas kan ske i åtminstone fem år framåt, berättar Jan-Olov Persson som naturligtvis brinner för hela projektet runt Stiftelsen Järvsöfaks.

Hur går då själva processen till stiftelsen beslutar om ekonomiska satsningar?

- Nyrekrytering och ungdomsverksamhet inom travet är väldigt viktigt. I just det här fallet tycker vi att det självklara steget från ponnytravet naturligtvis borde ske via övergång till kallblod, vilket saknas hos de flesta av landets travskolor. Det här första året har sondering av intressenter skett mer på ett muntligt plan, och såväl Bergsåker som Dannero kändes som synnerligen lämpliga mottagare. Stiftelsen känner helt enkelt att just de banorna är värda en belöning, säger Jan-Olov och avrundar;

- Framöver kommer det att bli mer tydligt hur man kan ansöka om medel från stiftelsen. Allt inom ramen för utveckling av kallblodssporten.

Bergsåkers och Danneros travskolor är naturligtvis mycket glada och tacksamma att de fått denna unika chans genom Stiftelsen Järvsöfaks välvilja. Båda banorna har köpt in kallblodstravare till sin verksamhet. Kallblod som förhoppningsvis kan användas i utbildningssyfte men även visa upp sig på tävlingsbanan. Annika Söderholm är utbildningsansvarig på Bergsåker.

-        - Vi fick möjlighet att köpa Önnes Tekno, tack vare bidrag från Sleipner Bergsåker och Järvsöfaks Stiftelse. Jag själv är ju rätt förtjust i kallblod, och tycker att det är en självklarhet att ha kallblod i travskolan. Men de kan vara lite tunga att köra så det gäller att hitta rätt sort. Vi är ju rädda om våra elever och vill ha dem kvar, inleder hon med sprudlande glädje.

Vad är det då för slags häst ni har köpt?

      - Önnes Tekno är en fyraårig valack som är jättesnäll. Han har startat hos Jan-Olov Persson och vi började med att gå igenom och kastrera honom. Detta för att han ska vara lättare att ha i verksamheten. Vi tror även att han själv mår bättre av att kunna slappna av på ett helt annat sätt som valack, berättar Annika som meddelar att hästen nu är igång och tränar igen och att han ser pigg och glad ut.

Önnes Tekno är 4 år e Tekno Odin - Önnes Lova e Järvsöfaks. Han har tagit tre segrar, två andra- och en tredjeplats på 18 starter och tjänat 148 900 kr. Han har rekordet 28,7m. Foto: Privat.

Och hur tror ni att hästen kommer till bäst nytta och användning i er verksamhet framöver?

-        - Det ändamål vi främst kommer att ha honom till, är att ha en starthäst i Travskolan som elevernas eget projekt. Vi har en del vuxenelever som av olika anledningar gått rätt länge i travskola, och vill att de både ska ha en utmaning i sin utbildning och även få vara med och känna spänningen när man kommer till start med sin häst.

-        - De gör ett eget träningsupplägg med sina instruktörer, och tränar utifrån detta. Ansvarig för denna kurs är Ida Olsson, vilket är jättekul då hon själv jobbat framgångsrikt som hästskötare under många år och kan ge eleverna de allra bästa tips de kan få vad gäller träning!

Vilka andra fördelar ser du med att ha just ett kallblod i verksamheten?

-        - Definitivt att eleverna verkligen får lära sig att köra häst. Önnes Tekno blir en utmärkt läromästare då han dessutom har en del passgång i sig, vilket gör att man som kusk inte bara kan åka med. Våra elever kommer att få träna på sin körförmåga extra mycket. Dessutom kommer balansering in i kursverksamheten på ett naturligt sätt, och de får möjlighet att känna skillnaden på hästen utifrån den balans den går med.

-        - Vi hoppas och tror att detta kommer att bli ett framgångsrikt projekt som på sikt lockar fler att skaffa starthäst, avslutar Annika Söderholm.

Dannero Travskola har köpt in en kallblodstravare från Norge. Linda Nässlander är travskoleansvarig på Dannero.

-        - Vi hittade ett fint kallblod i Norge men det har varit väldigt struligt med all dokumentation, certifikat och en massa olika intyg. Nu senast en DNA-typning som skickats in och allt är faktiskt inte helt klart trots att hästen varit här i drygt en månad. Jag är inte så sugen på att köpa fler hästar från Norge, skrattar Linda som ändå tar det hela med jämnmod.

Vad är det för häst ni har köpt till Dannero?

- Han heter Tverdals Odin och har tidigare gjort det riktigt bra. Han är jättesnäll och har hittills skött sig exemplariskt. Hästen är pigg och glad och vi använder honom faktiskt redan i alla kurser vi har, från nybörjare till vuxenkurser. Han har gått intervaller två gånger i veckan, samt ett motionspass. Eleverna tränar voltning med honom och ibland kör de i tandemvagn. Allt fungerar klockrent, berättar Linda som tror att den här satsningen kommer att utvecklas ytterligare.

- Ja, jag tror ju att Tverdals Odin är mer än duglig även på tävlingsbanan. Och på sikt känns det vettigt att skaffa ytterligare ett kallblod så att han får en träningskompis. Vi har två äldre varmblod i verksamheten som även tävlar, och de har tillsammans tjänat cirka 35 000 kronor i år. Just att eleverna kan följa hästarna även i tävling tror jag kommer utveckla travskolans verksamhet på ett positivt sätt i framtiden, avslutar hon.

Tverdals Odin i sin nya hage på Dannero. Han är 6 år Bork Odin - Hongslo Frökna e Rigel Jo. Tverdals Odin har tagit tre segrar på 35 starter och tjänat 269 985 kr med rekordet 25,3ak. Foto: Privat.

//BOM

 

Vill du bidra till Stiftelsen Järvsöfaks?

Swisha ditt bidrag till 123 242 3481 eller skicka in det på bankgiro 5695-2930. Ange din mejl och postadress.

Publicerad onsdag 18 oktober 2023. webb@sleipner.org