Triumftåg för Zargo efter tuff livsstart

Det har knappast undgått någon ”travare” att kallblodet Zargo på ett imponerande sätt triumferat i två V75-lopp här under hösten där femåringen inom kort är uppe i en intravad miljon.


– Helt fantastiskt, nästan overkligt, tycker Marine Holmgren, amatörtränaren från Sörtjärn söder om Örnsköldsvik som tillsammans med sambon Leif Andersson äger och managerar den egna uppfödningen.

Zargo (Bork Odin-Aiva) kom igång med tävlandet som treåring då tio starter gjordes.

– Men vi hade inte anmält till några klassiska lopp i och med att början var som den var och han blev sent inkörd, säger Marine vars skyddsling från i fjol trampat igång riktigt rejält och nu segrat ofta och som femåring redan är uppe i över 900.000 kronor på kontot.

9 september blev det V75-seger i Bollnäs och 7 oktober i Boden, två ”pinnar”, med ordinarie kusken Henrik Svensson i vagnen, som bara de inkasserade 310.000 kronor till ägarna i Sörtjärn.

Pulsen är hög när Marine följer sin ögonsten under lopp.

Något som de allra flesta har klart för sig och dessa rader ska istället handla om den nu femårige hingstens, milt uttryckt, besvärliga start på livet då i början av juni månad 2018.

– Det var tufft och hemskt, minns Marine och berättar att mamman Aiva blev sjuk, fick fång (inflammation i lamellagret i hästens hovar), när hon var dräktig och stod inne under den sista månaden.

Aiva hade svårt att gå, gick över tiden en månad och direkt Zargo kom ut i vår värld såg man att något var fel.

– Han hade ett pyttelitet öga, i övrigt var han pigg och glad men det konstaterades också tidigt att han var blind på det lilla ögat.

– Ögat finns där och han har kvar blinkfunktionen men ser inget med det.

Veterinär och hovslagare var på plats vid födseln men då fölstoet Aiva stod på full dos av smärtstillande blev det till att leta en surrogatmamma.

– Vi åkte upp till Ö-vik till ett sto som tappat sitt föl men hon ville inte ha honom, berättar Marine, självklart rejält stressad vid den tiden.

– Men jag hade en kompis i Bollnäs dit vi åkte med målet att göra en tvilling av honom.

När dom hade lämnat Zargo med sin tilltänkta adoptivmamma och sitt nya fostersyskon åkte sällskapet för att äta.

– Kompisen hade en kamera i mobilen och såg plötsligt att ett annat sto skulle till att föla.

De åkte snabbt till en förlossning som skulle visa sig bli mycket svår där fölet inte gick att rädda.

– Då tog vi ut Zargo, smorde in han med fodersäcken och tog ut det döda fölet.

Zargo var då tio dagar, hade ett antal dagar varit utan mamma och vant sig vid att äta med nappflaska.

– Det här ju en riktig solskenshistoria nu när man tänker tillbaka på det, menar Marine riktigt.

Visst, åtta månader senare, i slutet av februari 2019, fick Zargo komma hem till Marine och Leif i Sörtjärn.

– Då hade vi också köpt jämnårige Zello C.G. som följde med hem, sen dess har dom varit bästisar.

Därefter har det i princip gått spikrakt uppåt för Zargo.

– Men inte i början, han var bökig att köra in, sprang snett, rullade ner i diken och så varför vi inte anmälde till några årgångslopp då det kändes långt borta.

Zargo lärde sig dock att vara enögd och att trava och har sedan fortsatt att utvecklas och så även under denna femårssäsong.

– Femårssäsongen är svårmatchad men han har verkligen växt in i klassen och utvecklats utan att det blivit något av ett mellanår. Vi har dock medvetet nästan inte startat i något femårslopp mot de allra värsta vilka han sluppit, säger Marine.

– Men han har ju ändå tjänat sina pengar på ett bra sätt.

Zargo har skaffat sig en egen fanclub. Det blir många telefonsamtal före och efter loppen för Marine och sambon Leif Andersson...

Kvar av årets tävlingssäsong för Zargo finns ett lopp på Bergsåker 11 november och kallblodsdivisionens final i Bollnäs den 16:e i julmånaden december.

– Så är tanken för dagen men planer kan ju också ändras, menar Marine Holmgren vars Zargo säkerligen har ytterligare en hel del att hämta på tävlingsbanorna.

Zargo i segerdefilering efter V75-triumf. Knappast hästens sista...

 

Text & bild: Gunnar Eriksson

Foto, Zargo: TR Media.

Publicerad tisdag 17 oktober 2023. webb@sleipner.org