Olov jagar tredje raka

Trollbackens Olov (bilden) blev årets först startande treåriga kallblod. Och vann direkt i debuten!


Inte nog med det. Veckan därpå följde han upp med sin andra seger i andra starten. Och nästa vecka jagar den hittills obesegrade talangen sin tredje raka fullträff.

 

Trollbackens Olov (e Odin Tabac – Guli Bris) genomförde godkänt premielopp redan i början av mars månad som 2-åring, och kvalade sedan på 41,0 i augusti. Han tränas av Lars Holm som äger hästen tillsammans med sambon Emilie Öberg, och debuterade med seger för Henrik Svensson redan 10 januari hemma på Bergsåker.

Lars hade redan köpt den ett år äldre storasystern Trollbackens Juni (e Ingbest) och såg då fölungen Olov på håll i en hage.

-       - Han hade rent kusliga linjer och jag föll för honom direkt. Jag trodde dock att han var efter Horgen Tore… Men det spelar ju ingen större roll och vi gjorde klart affären när jag hämtade ”Juni”. Det var i april och jag körde in honom direkt, berättar Lars som har många års nyttig erfarenhet som lärling hos flera tränare.

Någon egen tränarkarriär tycks dock inte vara aktuell.

-       - Nej, visst har jag haft planer på det men idag räcker det inte att bara kunna träna häst. Man måste samtidigt vara en skicklig säljare och bra även på så mycket annat. Det är en helt annan sport idag och det finns knappt några kvar av ”den gamla stammen”. Jag jobbar ändå heltid med travet, som amatör kombinerat med andra uppdrag som bland annat körhjälp hos Öystein Tjomsland, säger Holm.

 

Trollbackens Olov visade tidig talang, precis som systern Trollbackens Juni. Det var lite ”påställt” när hon debuterade ifjol som treåring men för henne började inte tävlingskarriären lika bra.

-       - Hon är lite speciell och det har varit mycket krångel. Såg jättefin ut i debuten men tappade plötsligt travet, hon hade halsproblem och senare visade det sig att hon led av någon slags allergisk reaktion som satt sig i luftvägarna. Efter lång behandling har hon kommit tillbaka och hon tog ju sin första seger bara två dagar efter Olovs debutseger. Hon är inte lika snabb i benen som brorsan men har fin inställning och det kan nog bära en bit, tror Lars som håller henne ganska högt.

-      - Olov är istället en ”sköning” som tar dagen som den kommer och med honom har det mesta gått som på räls. Visst har han haft perioder då han sprungit lite snett men vi har tränat på och han har egentligen visat framfötterna hela tiden. Faktiskt i framkant även vid jämförelser med unghästarna hos Jan-Olov Persson och Öystein Tjomsland, fastslår Holm.

 

Redan i andra starten kom alltså den andra segern för Trollbackens Olov. Nu i Gävle på en 34-tid körd av Magnus A Djuse.

-       - Men tiderna säger inte så mycket. Det är ointressant. Han var lika bra i debuten på 37-tid. Det avgörande är hur loppen blir körda. Han är lite barnslig ännu men definitivt bättre än en ”vanlig” häst och han är väldigt snabb i fötterna. Allt verkar bra efteråt men vi har tagit det lite lugnare, bland annat beroende på det konstiga vädret. Viktigast för mig är att hästen får utvecklas på vettigt sätt, inte att han nödvändigtvis tar tredje raka segern!

Och då kommer vi in på ett ämne som ofta diskuteras, inte minst gällande de unga kallblodens startmöjligheter. Lars Holm har bestämda åsikter om detta.

-      - Till att börja med känns det som ett slöseri att inte tävla med våra kallblod. Jag tycker det är bakåtsträvande att vänta längre än man behöver. Inte sällan ser vi ju treåringar debutera i Kriteriekval. Det är en väldigt tråkig trend, tycker jag.

-      - Men jag kan samtidigt förstå problematiken då jag nu själv upplever att det blir svårt att matcha Olov som redan tjänat 55 000 kronor. Som kallblodspropparna är utformade finns det väldigt dåligt med lopp åt honom den närmaste tiden. Jag vill inte klaga och tror ju att jag har en häst som duger fint framöver. Men det känns inte helt rättvist tvingas gå ut och möta äldre konkurrenter med betydligt större rutin, avrundar Lars som alltså tränar landets hittills första och ännu enda segrande treåriga kallblod – Trollbackens Olov.

 

Trollbackens Olov är anmäld till ett lopp i Östersund, tisdag 13 februari. Propositionen är utskriven för hästar som tjänat högst 100 000 kr, med tillägg 20m vid vunna 35 000 kr och 40m vid vunna 60 000 kr. Systern Trollbackens Juni har inte startat efter sin seger 12/1.

Modern Guli Bris (född 2011 e Åsajerven – Guli Tösen) var själv ostartad och har totalt åtta avkommor födda åren 2014 – 22. Guli Björn (f -15 e Bork Odin) den hittills främste med åtta segrar och drygt 420 000 intjänat.

Fadern Odin Tabac fick sin sista kull 2022. Fyra avkommor varav tre ston, samt Olovs helbror Trollbackens Ymer som ägs och tränas av Thomas Claesson.

 

//BOM

Publicerad onsdag 7 februari 2024. webb@sleipner.org