Intäkter att fördela i syfte att uppfylla stiftelsens målsättning: 300 tkr
Aktiviteter:
Järvsöfaks UngdomsCup – i syfte att främja intresset bland ungdomar (personer yngre än 30 år) för kallblodstravaren och kallblodssporten.
Serien omfattar 6 deltävlingar på utvalda banor, med final vartannat år i Bollnäs, vartannat år på Hagmyren. I år kördes finalen i Bollnäs i samband med V75, 2023 tar Hagmyren finalen när de kör V75 och Järvsöfaksveckan startar.
I samband med finalen genomförs ett seminarium med inriktningen kallblod, träning och uppfödning. Wången har ansvar för föreläsningen.
Deltagarna inbjuds också till avelsvärderingen för kallblod.
Samarbetspartners: Wången samt Sleipner och ST.
Ponnysatsning – i syfte att stödja ponnytravet, främja intresset för kallblodstravaren och kallblodssporten.
Satsningen startade i litet format redan i år i samband med Sundsvall Open Trot då två ponnylopp kördes i Järvsöfaks namn.
Just nu pågår slutplanering tillsammans med Svenska Ponnytravförbundet för 2023. Sundbyholm och Östersund är de två banor som är engagerade i aktiviteten som kröns under Ponnyelitveckan på Wången. Här kommer då också att skapas kontakter mellan veckans deltagare och kallblodstravare.
Satsningen ligger väl i tiden då ST beslutat om en satsning ”Travskolan 2.0” som redan smugit igång.
Samarbetspartners: Svenska Ponnytravförbundet, Östersund/Wången, Eskilstuna och ST.
Årligt seminarium – i syfte att öka kunskapen inom olika områden vad gäller kallblod och kallblodstävlandet, och att sprida aktuella forskningsresultat.
Utbildningssatsningen har startat redan i år under rubriken ”Järvsöfaks uppfödarseminarium” och gick avstapeln på Nordiska Travmuséet i Årjäng. Seminariet samlade många intresserade deltagare från både Sverige och Norge. Föreläsare var bl a Johan Helander, Peer Berg, Jan Roar Mjölneröd och Christina Olsson.
Samarbetspartners: Travrikeuppfödarna, Sleipner och ST.
Järvsöfaks Forskningssatsning – i syfte att delta i, och bidra till olika projekt som främjar kallblodstravarens och sportens utveckling. Projekt som pågår nu är t ex om genetik, kusk/häst och barfotafrågan. Stiftelsens delaktighet i forskningen blir i nära samverkan med Stiftelsen Hästforskning, där kontaktpersonen är stiftelsens ordförande Johan Helander. Vår satsning ses som 3-årig och sker i överenskommelse med FORMAS , statens forskningsmyndighet. Avtal mellan berörda upprättas senast i januari 2023.
Forskningssatsningen beräknas utlysas för projekt att söka medel under våren och beslut om antagna ämnen för forskning meddelas under hösten.
Järvsöfaks och Travskolorna – i syfte att introducera kallblodstravare i deras verksamhet.
Överläggningar med såväl Maria Croon och Helena Gärtner på ST. Det handlar i största utsträckning om hur vi ska kunna säkerställa att individer vi rekommenderar passar in i travskoleverksamheten. Bidragsformen är inte fastställd, är ju lite beroende av intresset.
Samarbetspartner: ST som just nu introducerar satsningen ”Travskola 2.0”.
Spridning av kallblod – i syfte att även södra Sverige får upp intresset för rasen.
Satsningen på banor som idag inte har kallblod, är ännu inte klar.
Järvsöfaks Akademi – i syfte att utbilda och utveckla ungdomar under 25 år genom en särskild satsning fr o m juli 2023 till juni 2025.
Tanken bygger på att travsällskapen tillsammans med lokala Sleipnerklubben utser en stipendiat som får ett stipendium för att delta i utbildningen.