Stipendiater

Agria och Stiftelsen Järvsöfaks delar ut upp till två utbildningsstipendier på maximalt 25 000 kr per stipendiat årligen


En kommitté med representanter från Stiftelsen Järvsöfaks, Agria, Travklubben Sleipner och Travskolan Wången beslutar om vilka ansökningar som ska godkännas och hur stort stipendiet i varje enskilt fall ska vara. Förutsättningen för att stipendiet ska delas ut är att det finns sökande som anses kvalificerade.

Senast två månader efter genomförd utbildning ska stipendiaten skicka en rapport till stiftelsen om genomförd utbildning och erfarenheterna av den.

Stipendiater 2023

Emmie Mårtensson och Anita Adermalm

Emmie Mårtensson växte upp i Tandsbyn, mitt i ett stort hästdistrikt och gick travgymnasiet på Wången 2016 – 2019. Utbildningen avslutades med praktik i Frankrike, Australien och USA. Efter tre år på Wången blev det drygt tre år hos Åke Svanstedt i USA. Där skötte hon flera världsstjärnor.

Nu är hon åter i Sverige och sedan i höstas så utbildar hon sig till Equiopat. Utbildningen omfattar 80 veckor och 2 800 timmar under två år. En del av utbildningen sker på distans medan en del sker på plats i Falkenberg. Efter att utbildningen är genomförd sker certifiering.

– I USA började jag utveckla mitt intresse för hästens rörelseapparat och efter avslutad utbildning går min satsning mot att lära mig mer om just kallbloden då jag tycker de har ett mycket intressant rörelsemönster och det finns så mycket muskulärt att lära sig om hos kallbloden säger Emmie.

Anita Adermalm driver Pite Seminstation i Norrbotten, ett av Sveriges nordligaste kallblodsstuterier. Stuteriet är godkänt av Jordbruksverket. Anita i sin tur är godkänd seminassistent och har tidigare jobbat på Menhammar Stuteri.

På Pite Seminstation har man idag en egen kallblodshingst i form av miljonären Björlifant (Moe Odin – Lax Faksa) som var finalist i både Kriteriet 2015 och Derbyt 2016. Och man har åtta egna fölston, som tillsammans med de övriga hästarna har stora marker att röra sig på.

Redan nu i vinter åker Anita till Norge. Hon ska besöka uppfödaren till Tangen-hästarna, resan går sedan vidare till Jaeren Hingststation innan hon besöker travtränaren Öystein Tjomsland.

På bilden: Emmie Mårtensson tillsammans med representanter från Stiftelsen Järvsöfaks stipendiekommitté, vid utdelningen på Östersundstravet den 16/11 2023.


webb@sleipner.org